La Diputació aspira a superar la crisi transformant el model productiu provincial amb els fons europeus de reconstrucció

La Diputació aspira a superar la crisi transformant el model productiu provincial amb els fons europeus de reconstrucció
9 de Maig de 2021

José Martí destaca que el paper de la Unió Europea ha sigut decisiu per a consolidar en el continent un llarg període de pau de 75 anys El president assisteix en l'IES Lluís Vives de València a l'acte pel Dia d'Europa organitzat per la Generalitat Valenciana

09 de maig de 2021. La Diputació de Castelló ha llançant un vídeo a través de les plataformes digitals de la institució en el qual el president José Martí reivindica la idea d'Europa com a "sinònim i espai de pau, drets i llibertats". És un missatge que difon hui, diumenge 9 de maig, en complir-se 71 anys de la declaració del ministre francés d'Afers exteriors, Robert Schuman, proposant la creació d'una Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA) perquè els països integrants posaren en comú aquestes dues matèries primeres. La CECA, formada inicialment per França, Alemanya Occidental, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg va ser l'origen del que hui es coneix com a Unió Europea (UE), de la qual formen part un total de 27 estats.

Martí considera que la UE ha sigut decisiva per a la consolidació d'un llarg període de 76 anys sense guerres en territori europeu, que és el temps transcorregut des de la finalització de la devastadora II Guerra Mundial fins hui. Amb motiu d'aquesta efemèride tan assenyalada, a boca de nit la façana del Palau Provincial s'il·luminarà de blau.

En la seua al·locució a la ciutadania, el president confessa ser un ferm defensor dels valors europeus que, "en aquests moments de crisis, resulta necessari preservar i incrementar". En aquest sentit, ha remarcat que "des de la Diputació de Castelló farem tot el que siga a les nostres mans per a continuar aprofundint en la consolidació del projecte i la idea d'Europa".

Martí també ha incidit en què "més que mai, aquest és el moment d'Europa, perquè ens trobem en un context històric que ens ofereix el gran repte d'accedir als fons europeus de reconstrucció Next Generation EU per a eixir de la crisi i modernitzar la societat". En aquest sentit, ha assenyalat que "a l'Europa de la pau, els drets i les llibertats se suma ara l'Europa de la sostenibilitat i la digitalització, un procés en el qual la Diputació de Castelló va estar plenament implicada perquè aspirem a transformar la província amb projectes que aposten pel canvi productiu i la transició cap a una economia més verda".

Cinc anys més de Europe Direct

En el dia d'Europa, el president ha volgut posar en valor "la bona notícia" que la Diputació haja aconseguit renovar el seu conveni amb la Comissió Europea, perquè el centre 'Europe Direct' de Castelló continue funcionant durant cinc anys més. És un dels 37 existents a Espanya i dels 400 en territori UE, una xarxa que ofereix tot tipus d'informació sobre la Unió Europea resolent dubtes i atesa la ciutadania de manera pròxima, eficaç i regionalitzada. La inauguració d'aquesta nova oficina es realitzarà dimarts que ve dia 11 de maig, jornada en la qual es llegirà un manifest sobre Europa en la Plaça de les Aules.

Acte institucional a València

Cal destacar finalment que José Martí ha participat aquest matí en l'acte commemoratiu del Dia d'Europa presidit pel President de la Generalitat, Ximo Puig, que s'ha celebrat en l'Institut d'Educació Secundària Lluís Vives de València.