La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

El president Martí defensa una nova ruralitat basada en el benestar i la salut

El president Martí defensa una nova ruralitat basada en el benestar i la salut
20 de Juliol de 2019

Ho ha dit a Suera, el poble triat en 2019 per a albergar les III Jornades culturals per al coneixement de l'entorn Espadà-Millars.

Castelló, 20.07.2019. Suera ha sigut el poble triat en 2019 per a albergar les III Jornades culturals per al coneixement de l'entorn Espadà-Millars. Es tracta del tercer any que se celebra aquest esdeveniment, després que Fanzara i Torrechiva l'organitzaren els dos primers anys. En aquesta edició, la inauguració ha sigut a càrrec del president de la Diputació de Castelló i alcalde de Suera, José Martí, qui ja va oferir una conferència sobre despoblació en l'anterior edició com a president de la mancomunitat.

Martí ha destacat la importància d'aquest tipus de jornades per als pobles d'interior i ha subratllat que la despoblació s'ha convertit en un tema prioritari en l'agenda política de la Diputació de Castelló.

Així mateix, Martí ha defensat el nou model de Diputació, basat en la intermunicipalitat i la col·laboració directa amb els municipis, que han de tindre “un paper protagonista a l'hora de decidir a què s'han de dedicar els recursos”. Quant a la despoblació, ha instat a les administracions de tots els nivells a impulsar mesures “com una discriminació positiva en la fiscalitat”.

“Des dels propis municipis, i a nivell autonòmic, estatal i europeu, hem de potenciar la idea d'una nova ruralitat basada en el benestar i la salut”, ha explicat. Durant l'esdeveniment s'han tractat assumptes d'actualitat com la despoblació i la nova manera de vida en les zones rurals, a càrrec de Vicent Querol.

Els assistents també han pogut conéixer la campanya contra la violència de gènere “Un pas més” a través d'un curtmetratge de la directora Anna Herrero. Així mateix, el Parc Natural de la Serra d'Espadà ha sigut un dels temes del col·loqui, l'exposició del qual ha sigut a càrrec d'Alejandro Morillo. L'última conferència del matí ha sigut “Certificació, avantatges i inconvenients als pobles d'interior”, realitzat per l'enginyer i agricultor ecològic, Gerard Chiva.

De la mateixa manera, a la vesprada han continuat les jornades amb una intervenció del cronista oficial de Fanzara, José María Guarque, que ha tractat la problemàtica de la repoblació de la vall de Suera i Fanzara després de l'expulsió dels moriscos. Finalment, la restauradora Mayte Montoliu ha realitzat una exposició sobre la importància de la conservació del patrimoni històric i artístic, posant d'exemple la font de Fanzara.

El president de la Diputació, José Martí, ha agraït al Centre Cultural Suera, organitzador de les jornades, la seua implicació en la divulgació de coneixements sobre l'Espadà-Millars, així com tot el treball anual que realitzen en pro de la cultura i les tradicions a Suera. L'esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Mancomunitat Espadà-*Millars, l'Ajuntament de Suera i el projecte SOM (Suera Obert Museu).