L'equip de premsa de la Unió Europea reflexiona sobre el complicat equilibri entre combatre les fake news i el respecte a la llibertat d'expressió

L'equip de premsa de la Unió Europea reflexiona sobre el complicat equilibri entre combatre les fake news i el respecte a la llibertat d'expressió
9 de Maig de 2022

La diputació programa en el Dia d'Europa una jornada sobre bulos i desinformació en la qual la influencer castellonenca, Rocío Vidal, ‘La gata de Schrödinger’ retrau que hi haja xarxes i mitjans que permeten la difusió de notícies falses “que corren com la pólvora i després és molt complicat desmentir”

La lluita contra la desinformació i les notícies falses és un assumpte que ocupa i preocupa la Unió Europea (UE) per la seua complexitat, ja que com ha assenyalat la integrant de l'equip de premsa de la Unió, Eugenia de la Rosa «en el seu combat hem de trobar un punt d'equilibri amb el respecte a la llibertat d'expressió, que és un dels pilars en els quals es fonamenta la construcció política europea». Així ho ha manifestat hui en el saló de recepcions en el transcurs de la jornada que amb motiu del Dia d'Europa s'ha programat per a reflexionar la desinformació i la divulgació de notícies falses. En aquest sentit, ha recordat que la UE va crear en 2015 una unitat per a combatre la desinformació arran dels casos de manipulació detectats amb anterioritat a la celebració del referèndum del Brexit que va culminar amb l’eixida de la Unió del Regne Unit. També s'ha referit al fet que el 50% dels europeus asseguren ser conscients haver-se trobat amb notícies falses i que el 40% dels joves europeus creu que les fake news representen un problema per a la democràcia.

La gata de Schrödinger

Ha sigut en una xarrada moderada per la periodista i divulgadora científica, Rocío Vidal Menacho, coneguda en les xarxes com ‘La gata de Schrödinger’, qui ha reflexionat sobre la importància de fer front a la desinformació perquè «una persona desbloqueja el mòbil una mitjana de 100 vegades al dia i els joves d'entorn de 25 anys, 150 vegades».

Per això, s'ha referit a la importància de buscar fonts d'informació serioses i ha retret que les xarxes socials i alguns mitjans en nom d'una major repercussió permeten que es compartisquen bulos. Vidal ha recordat que una fake «pot córrer com la pólvora a partir de la publicació d'un simple tuit» i que «desmentir-lo resulta molt més complicat i difícil».

Taller de verificació

Posteriorment s'ha realitzat un taller de verificació a càrrec de la periodista Coral García, que forma part de l'equip de maldita.es i és redactora de fact-checker, un mitjà de comunicació independent que ofereix ‘eines perquè no te la colen’, una web per a comprovar la veracitat de les informacions. La temàtica tractada ha girat entorn de la desinformació sobre la invasió de Rússia a Ucraïna, posant de manifest que actualment existeix col·laboració entre diferents mitjans de verificació de diferents països per a combatre la difusió de faules, a fi d'evitar amb intenció manipuladora la utilització de fotos i vídeos corresponents a conflictes anteriors amb subtítols que porten a l'engany.

Les xarxes

La jornada sobre la desinformació ha sigut inaugurada pel diputat de Relacions Internacionals de la UE, Pau Ferrando, qui ha advertit que «la ciutadania està sobre exposada a informacions que provenen majoritàriament de les xarxes i mitjans digitals que generen estats de opinió contradictoris», raó per la qual «des de la Diputació de Castelló hem d'apel·lar al valor de les fonts oficials i de contrastar les informacions».

Buscar fonts de confiança

L'encarregat de la clausura ha sigut el president José Martí, qui ha fet una crida a la societat «perquè no done per cert tot allò que aparega en una xarxa social o al que ens arribe per whatsapp i canals similars». Defensa que «cal buscar fonts de confiança que es caracteritzen per dir la veritat».