La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha atés ja 40 situacions d'emergència

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha atés ja 40 situacions d'emergència
18 d'Octubre de 2018

La Diputació de Castelló ha preparat el dispositiu provincial d'emergències per als pròxims dies basant-se en les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia i l'activació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell roig per temporal de pluges a tota la província.

18 d'octubre de 2018. La Diputació de Castelló ha preparat el dispositiu provincial d'emergències per als pròxims dies basant-se en les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia i l'activació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell roig per temporal de pluges a tota la província. Així, el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha intervingut fins a les 22:00 hores d'avui dijous en un total de 40 serveis referents a incidències derivades d'aquesta situació.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “estem vivint un episodi excepcional en pluges i durant la vesprada el Consorci Provincial de Bombers ha hagut d'intervindre en nombroses ocasions, afortunadament sense haver de lamentar danys personals. La prudència de la ciutadania de la província de Castelló ha de seguir acompanyant-nos durant la matinada i les primeres hores de demà divendres en què és previsible que no remeta el temporal i en les què hem de tindre l'absoluta convicció que els serveis d'emergència actuaran de forma diligent, però que, abans que res amb la nostra cautela i prudència hem d'evitar a tota costa l'haver de lamentar qualsevol tipus de dany personal”.

Cal tindre en compte que les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia indiquen que aquest episodi de pluges fortes pot variar la seua incidència final a la província segons diversos factors, per la qual cosa es recomana un seguiment de l'actualització en les previsions i avisos. En tot cas, actualment es preveu la continuïtat d'aquesta situació de fortes pluges amb possibilitat d'acumulats de fins a 200 mm/12h en qualsevol punt de la província, i de fins a 60 mm en una hora. Aquesta situació, actualment, està previst que es prolongue fins a les 00h del dissabte 20 pel que cal tindre molt en compte els possibles acumulats.

A açò cal sumar l'avís per ratxes de vent de fins a 80 km/h a tot el litoral i per a demà divendres se li suma avisos per temporal marítim a tot el litoral.

Serveis realitzats fins a les 22:00 hores d'avui

Fins a les 22:00 hores d'avui dijous, el Consorci Provincial de Bombers ha realitzat un total de 40 serveis derivats de la situació del temporal.

D'ells, una quinzena es corresponen a intervencions per vehicles atrapats en l'aigua, alguns d'aquests serveis actius a aquestes hores.

La resta d'intervencions es refereixen a tragues d'aigua en garatges, establiments, vivendes, i per caiguda d'elements com ara arbres.

Per zones, hi ha hagut més intervencions del Consorci Provincial de Bombers a Benicarló, entre Almenara i la Llosa i Onda. La resta d'actuacions ha estat molt distribuït de nord a sud de forma generalitzada, des de Peníscola a Sot de Ferrer.

Un complet dispositiu per a atendre les emergències

Per a atendre les emergències sorgides d'aquest episodi de gota freda, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals ubicats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els cinc parcs de bombers voluntaris d'Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat.

Són un total de 26 camions autobombes recolzats per 52 equips de traga dividits en 10 electrobombas, 34 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombes es compta amb 2 bombes de traga d'aigua de gran cabal i 1 especial per a traga de sòlids i fangs.

D'altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

I és que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) disposa d'un ampli dispositiu a tota la província preparat per a ser activat de forma immediata en cas de ser necessari. L'activació de recursos es realitzarà gradualment, basant-se en les necessitats puntuals de cada moment i cada zona determinades per l'evolució de la situació.

Equips especialitzats

Junt amb tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA (Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.

La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d'un vehicle remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.

A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:

-2 embarcacions zòdiac de rescat en baix calat - 3 motos aquàtiques de rescat - 5 bots de rescat en zones d'aigua estancada - 3 embarcacions semirrígidas bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base als ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.

Estan també activades 3 unitats de voluntariat de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a realitzar rutes preventives a tota la província, i estarà disponible la Unitat Logística de Protecció Civil per a actuar de forma immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers. També estarà operativa la Unitat de Maquinària i Logística del CPBC, amb 3 pales carregadores i una mixta.

Consells per a la població

Des del Consorci Provincial de Bombers de Castelló es vol insistir a la ciutadania en general perquè, de no ser estrictament necessari, s'evite circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap cas s'han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crega poder fer-ho.

També és important evitar programar activitats en la muntanya especialment a zones pròximes a llits de rius i barrancs.

En la vivenda és important revisar les canalitzacions i baixants d'aigua, així com assegurar que els desaigües de terrasses exteriors estan nets per a evitar acumulacions d'aigua

Nota: És important insistir en el fet que és necessari informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través d'Aemet i GVA112. En cas de situacions d'emergència cridar al 112. Des del Centre Provincial de Coordinació del CPBC, es gestionarà ,en coordinació amb l'AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d'administracions implicades, tot el dispositiu d'actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.