Diputació suma Iberdrola al seu compromís de transformar la província

Diputació suma Iberdrola al seu compromís de transformar la província
6 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló suma Iberdrola al seu compromís de transformar la província de Castelló en un territori intel·ligent i més sostenible.

6 de maig de 2019. La Diputació de Castelló suma Iberdrola al seu compromís de transformar la província de Castelló en un territori intel·ligent i més sostenible. El president de la Diputació, Javier Moliner, i el director d'Iberdrola Distribució a la Comunitat Valenciana, Bonifacio Álvarez, han presentat aquest matí el conveni de col·laboració a través del què es comprometen a desenvolupar i implantar a la província un nou model energètic sostenible i descarbonitzat, mitjançant l'assessorament d'Iberdrola i la realització conjunta d'actuacions d'eficiència energètica, electrificació dels sectors més contaminants, mobilitat elèctrica, desenvolupament de noves funcionalitats de la xarxa de distribució elèctrica i de suport a la divulgació d'informació en matèria d'estalvi energètic i consum sostenible.

El president de la Diputació, Javier Moliner ha assegurat que “continuem treballant per deixar una terra millor de la que ens trobem, per sentir-nos cada dia més orgullosos de Castelló. Aquest és un gran acord per a construir entre tots el present i el futur d'una província més neta, més eficient i més preparada per a fer front als nous reptes d'aquest món. Aquest és l'únic camí de futur possible per a Castelló, i ja hem començat a recórrer-lo”.

En aqueix sentit, Moliner ha insistit en el fet que “volem una província de Castelló que use la tecnologia per a fer la vida més fàcil a la nostra ciutadania i ajude els nostres pobles a ser més respectuosos amb el medi ambient. Per a fer realitat aqueixa província intel·ligent, dotada de tecnologia 4.0 que garantesca el millor futur als nostres pobles ens hem aliat amb la principal empresa energètica a la província, Iberdrola, per a desenvolupar i implantar de la mà un pla d'acció sustentat en un model energètic sostenible i descarbonitzat”.

A més, el president ha assenyalat que “si demanem a les institucions que siguen eficients i que en la decisió que prenguen en matèria energètica tinguen en compte la competitivitat dels territoris, no podem ser menys i busquem l'eficiència en aquesta col·laboració i sumar competitivitat a tota la província de Castelló”.

Per la seua banda, Bonifacio Álvarez, director d'Iberdrola Distribució a la Comunitat Valenciana ha assegurat que “ens trobem davant un canvi de paradigma en què les xarxes intel·ligents aporten més i millor informació, permetent optimitzar els costos en els serveis municipals i aconseguir una major eficiència energètica de les ciutats. En aquest sentit, esperem contribuir a la configuració de Castelló com a exemple de província d'avantguarda, orientada a una ciutadania més connectada i amb major consciència sostenible’.

Precisament la gran capacitat d'abast a tota la província que té l'actuació de la Diputació és una de les claus d'aquesta col·laboració, que permetrà incloure els 135 municipis en aquesta aposta per l'eficiència energètica i la sostenibilitat a favor de la competitivitat.

Quatre àrees estratègiques per a un municipi intel·ligent

El desplegament de la xarxa elèctrica intel·ligent d'Iberdrola permetrà incorporar la ‘traça neuronal’ de la xarxa per a oferir un millor servei a la ciutadania.

El treball se centrarà en les quatre àrees estratègiques per a una ciutat intel·ligent, que inclouen la mobilitat elèctrica, les infraestructures de xarxes, l'eficiència en l'ús de l'energia i la sensibilització ciutadana:

  • En mobilitat, l'àrea de distribució d'Iberdrola posarà a disposició de la Diputació i ajuntaments el seu coneixement de les xarxes elèctriques per a impulsar un pla de desplegament de punts de recàrrega eficient i econòmica accessible a tota la ciutadania.

  • En infraestructures, es potenciarà el desenvolupament, la innovació i digitalització de les xarxes elèctriques per a continuar millorant en els aspectes que intervenen en la qualitat de subministrament i l'atenció a la ciutadania.

  • En energia, s'avançarà en la recerca de solucions energètiques sostenibles i eficients per als municipis, utilitzant les tècniques més avançades que permeten reduir els seus costos energètics.

  • En sensibilització, mitjançant tecnologies de la informació, es proporcionaran dades de la xarxa de distribució relacionades amb consum, integració de renovables i penetració de mobilitat elèctrica, que ajuden en la gestió òptima i contribuesquen a la conscienciació de la ciutadania.

Smart Village, territori més competitiu i eficient

Aquesta col·laboració és un pas més del treball de la Diputació Provincial per incorporar la tecnologia intel·ligent al seu compromís de revertir la situació de despoblació de l'àmbit rural de la província a través de la plataforma Smart Village de la Diputació i fer més competitiu el territori. Aquesta pionera plataforma és la que aplica tecnologia intel·ligent a la gestió dels municipis per a fer-los més competitius, de tal forma que obri ambicioses novetats, especialment al món rural, ja que permet integrar solucions IoT a l'entorn rural.

"Vivim en un món globalitzat en el què la competitivitat del territori és fonamental, i des del Govern provincial fomentem aqueixa competitivitat basant-nos en tecnologia, amb noves eines i facilitats perquè cada dia siga més el jovent que es plantege realitzar la seua carrera professional al seu poble i perquè més empreses i més talent es fixe a la nostra província", ha indicat el president Moliner.

I és que accions com l'aplicació estratègica de sensors, la gestió de les dades obertes i la creació d'aplicacions obri una infinitat d'oportunitats a l'hora de millorar la gestió dels pobles en el compromís de la Diputació de fer de la província un territori més competitiu, gràcies a l'aplicació de les tecnologies més innovadores, donant suport a més així també a l'important clúster tecnològic que s'està consolidant a la província com el millor bressol de talent.

Liderar la innovació al servei del territori

L'Estratègia Smart Village de la Diputació per un territori intel·ligent es contextualitza en el compromís del Govern provincial amb la innovació com a generadora de riquesa i millors oportunitats a la província. Aquest compromís per fer de la Diputació una administració aliada de la innovació a la província ha portat al Govern provincial a importants col·laboracions tant amb instituts tecnològics, la Universitat o sectors d'activitat com el turisme, la ceràmica o la gastronomia per tal de propiciar més valor al territori.

Però a més, durant aquests anys ha aconseguit fer de la innovació aplicada al propi funcionament de la Diputació, a través del seu Servei d'Innovació Pública, una administració cada dia més útil i eficient per a les persones, una labor que li ha merescut importants reconeixements, també en el que té a veure amb la seua relació i servei als ajuntaments. Eines com ara el Portal de Transparència o la telegestió aplicada a distints sistemes en els ajuntaments conviuen amb eines de més recent creació com el DipcasBot, el conegut com ‘Siri Provincial’ per a acostar tota la seua informació a la ciutadania de la província.