Diputació inverteix 4,5 milions per a fer front al repte climàtic a les comarques de Castelló

Diputació inverteix 4,5 milions per a fer front al repte climàtic a les comarques de Castelló
20 de Novembre de 2019

La protecció dels aqüífers, la descarbonització energètica i l’educació ambiental, línies mestres del pressupost de 2020

El diputat Ignasi Garcia ha presentat aquest matí les línies estratègiques del pressupost de l’àrea de Cicle integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge de la Diputació de Castelló. La institució provincial dedicarà un total de quatre milions i mig d’euros (el 10,4% del pressupost total de l’ens provincial) al seu objectiu d’«iniciar la transició ecològica a les nostres comarques de manera transversal en resposta a la demanada social de la gent jove i de les directrius europees».

Segons ha explicat el diputat Garcia, la partida més important de la seua àrea es destinarà al sanejament d’aigües residuals mitjançant la implementació del conveni amb l’EPSAR, segons el qual la Diputació de Castelló ha de connectar a la xarxa de depuració tots els municipis de menys de 5.000 habitants. A aquesta finalitat es destinaran 4,3 milions d’euros, als que cal afegir els 5,7 milions del servei de manteniment de les EDAR i els 900.000 euros contemplats per a millorar les instal·lacions existents. «Cal que protegim els fluixos i reserves d'aigua subterrània de la contaminació, també per a evitar brots bacteriològics a les nostres platges», ha dit.

Garcia ha apuntat que «durant aquesta legislatura també assentarem les bases per a garantir l’abastiment d’aigua potable a totes les localitats i enguany ja destinem 1,3 milions d’euros del pressupost». Dins d’aquesta línia, el diputat ha destacat els 800.000 euros del Pla d’Emergències Hídriques i el pressupost de la primera anualitat per a les obres de connexió de la Pobla Tornesa amb el consorci d'aigües del Pla de l’Arc, de 300.000 euros. Igualment, el responsable de l’àrea ha centrat també l’atenció en el muntant de 70.000 euros per a la instal·lació de fonts públiques als pobles. «És una partida xicoteta però simbòlica, ja que iniciem amb ella el camí cap a la reducció de consum d’aigua envasada en plàstic».

Dins d’aquesta visió holística de la qüestió ambiental, Garcia ha manifestat que «apostem per una Diputació Educadora i per això inaugurem un programa d’educació ambiental, amb 200.000 euros, que comptarà amb especialistes que acompanyaran el veïnat i les associacions civils de tota la província en el procés de transició cultural que demanda el repte climàtic. Aquestes persones ens ensenyaran a separar adequadament les deixalles domèstiques i a incorporar nous hàbits a la nostra vida social». Per una altra banda, el diputat ha informat que es destinaran 1,5 milions d’euros a la recollida de residus urbans i 290.000 euros a la gestió de plantes de purins.

En l’apartat de Renovables, Garcia ha destacat la línia pressupostària de 280.000 euros amb què s'instal·larà una xarxa d’electrolineres per tot el territori. «Aquesta és una mostra més del nostre compromís amb la descarbonització de l’economia i la reducció del CO2 a l'atmosfera». En aquesta línia, el diputat provincial ha referència finalment a la nova partida d’Eficiència Energètica de l’enllumenat públic, dotada amb 194.500 euros, i a la posada en marxa del programa de control i auditoria energètica Smart Villages, que compta amb 18.000 euros del pressupost.