Diputació incorpora nous espais per a persones emprenedores

Diputació incorpora nous espais per a persones emprenedores
18 de Juny de 2019

La Diputació de Castelló incorporarà en breu els nous espais per a persones emprenedores als pobles més xicotets de la província com a part del seu programa estratègic de Repoblem, les iniciatives del qual ja beneficien 112 municipis

18 de juny de 2019. La Diputació de Castelló incorporarà en breu els nous espais per a persones emprenedores als pobles més xicotets de la província com a part del seu programa estratègic de Repoblem, les iniciatives del qual ja beneficien 112 municipis. I és que avui conclou el termini perquè els ajuntaments de menys de 5.000 habitants puguen presentar les seues solicituds després de la publicació el 18 de maig en el Butlletí Oficial de la Província (BOP). L'objectiu d'aquesta iniciativa del Govern provincial és aconseguir un impacte social i econòmic molt positiu per als pobles amb menys recursos a través de l'atracció de persones emprendedores que inicien els seus negocis i empreses que cresquen als pobles.


 

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assegurat que “si volem que més gent visca als pobles crear ocupació i oportunitats econòmiques en ells és fonamental. Aquests espais per a la emprenedoria afavoreixen precisament la fixació del talent al territori rural, la creació de noves oportunitats laborals i la seua dinamització. Amb aquests espais per a l’emprenedoria crearem vivers de noves oportunitats laborals i empresarials”.


 

En aqueix sentit, ha assegurat que “tenim clar que una forma de fixar el talent i la població al territori rural és crear oportunitats, és creure en una nova ruralitat que no haja de pensar necessàriament en l'agricultura o la ramaderia, sinó que puga pensar en el talent, les noves tecnologies i la capacitat que el treball a distància ofereix perquè es puga viure als pobles encara que es tinga la seua activitat professional vinculada a qualsevol lloc del món. Amb aqueixa premissa el Govern provincial recolzarà que els nostres pobles i ciutats siguen pioners a nivell global”.

Cal assenyalar que a través d'aquestes instal·lacions la Diputació també garantirà que tots els recursos que manté actius per al foment de l'ocupació a través dels seus cinc centres CEDES a l'interior (Segorbe, Morella, Llucena, la Vall d'Alba i Albocàsser) arriben a beneficiar encara més persones residents al medi rural, motivant la generació de noves empreses a l'interior. Actualment les activitats que manté la Diputació com a part de la seua Estratègia Provincial per al Foment de l'ocupació, l'Emprenedoria i la Promoció Econòmica aconsegueixen beneficiar més de 900 persones emprendedores de tota la província cada any.


 

Foment de la igualtat d'oportunitats a tota la província

Cal tindre en compte que la promoció de la igualtat d'oportunitats entre tot el territori provincial per part de la Diputació subjau en aquesta convocatòria que permetrà una dinamització del territori i contribuirà a reduir les diferències entre l'interior i la costa de la província i treballar contra la despoblació que pateix l'interior.

Cal assenyalar que les ajudes, de fins a 30.000 euros per municipi per a finançar el 100% de l'adequació d'aquests espais per a persones emprendedores, es destinaran a la creació de llocs para la seua cessió a aquestes persones emprendedores, com per exemple vivers d'empreses o espacios co-working. El pressupost inicial per a començar aquesta actuació serà de 120.000 euros.


 

Repoblem, una prioritat de Diputació que ja beneficia 112 pobles

Des de la Diputació, aquesta iniciativa que dóna resposta a la necessitat de generar noves oportunitats laborals a l'entorn rural es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per afavorir que la població romanga a les zones rurals d'origen i que pot contribuir a frenar l'èxode de població de l'interior.


La Diputació de Castelló presta serveis ja a un total de 112 municipis de la província de menys de 10.000 habitants, a través de les iniciatives del seu programa per a revertir la despoblació Repoblem. Amb aquest importantíssim grau d'implantació territorial de les seues actuacions a favor de les oportunitats dels pobles amb menys recursos, el Govern provincial ultima la posada en marxa de les botigues multiserveis als pobles més xicotets de la província i dels centres per a persones emprenedores. Són les dues últimes iniciatives ideades per la Diputació per a reforçar el seu objectiu prioritari de revertir la despoblació del medi rural de la província.


 

La gran capacitat d'abast del treball de la Diputació a pràcticament tot el territori rural de la província és precisament el seu factor més valuós, ja que tal i com ha explicat el president Moliner “els recursos que hem creat, fruit d'escoltar les alcaldies dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que avui aquestes famílies tenen un poc més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se'n a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tota la gent de Castelló, visca on visca, i el que estem fent amb Repoblem dóna bona mostra d'això”.


 

En definitiva, tal com ha remarcat el president de la Diputació, “continuem treballant braç a braç amb els ajuntaments per a no tindre només pobles bonics, sinó, el que és més important, tindre pobles més vius i amb més oportunitats de futur per a la seua gent”.


 

Així, la Diputació ha augmentat en els seus pressupostos per a enguany un 25% la inversió directa del programa #Repoblem, fins arribar a la xifra de 5.262.488,25 euros, d'acord amb el seu compromís de revertir la situació de despoblació que pateix bona part de l'interior de la província. Amb això, el Govern provincial manté la lluita contra la despoblació com un dels seus eixos estratègics i prioritaris en la seua actuació global de cara a millorar la província.


 

Unitats Respira a tot el territori rural

Entre les iniciatives que han posicionat la Diputació com a institució pionera contra la despoblació està la Xarxa Provincial d'Unitats Respira. I és que, amb 66 unitats ja actives a municipis de menys de 10.000 habitants, el Govern provincial està reforçant aquest recurs amb 15 unitats més durant aquest 2019, la qual cosa permetrà beneficiar persones de fins a 81 municipis amb aquest servei que procura l'atenció de persones majors afavorint la conciliació laboral i familiar de la família. Un important recurs que ha obtingut una excel·lent valoració tant per alcaldies, persones usuàries, treballadors i treballadores i veïnat dels pobles beneficiaris, consolidant-se com un gran aliat per a la millor qualitat de vida, tant de les persones majors com de les seues famílies més directes, afavorint la permanència d'aquests als pobles. Són 990 places les que la Diputació cobreix ja amb aquest servei i arribarà a les 1.215 a finals d'any.


 

Escoles matineres per la conciliació als pobles més xicotets

Les Escoles Matineres de la Diputació en els col·legis de municipis de menys de 5.000 habitants són també una realitat que ajuda cada dia 345 famílies a conciliar les seues vides familiars i laborals sense haver d'abandonar els seus pobles d'origen. A les 23 que la Diputació ja té actives en aquest curs escolar 2018-2019, se’n uniran nou més que es posaran en marxa el pròxim mes de setembre amb l'inici del pròxim curs i la resolució del qual s'aprovarà en les pròximes dates.


 

Transport Rural amb Finalitats Mèdiques

El bon funcionament del Transport Rural amb Finalitats Mèdiques és també una realitat a pesar dels pocs mesos que porta actiu. Després de la seua posada en marxa durant l'últim trimestre de 2018, el Govern provincial reedita el seu funcionament amb un pressupost de més de 600.000 euros, després de l'excel·lent acollida que ha tingut als 115 municipis de menys de 5.000 habitants, perquè el trasllat de persones majors als centres hospitalaris era una de les qüestions que més preocupava als ajuntaments de pobles més xicotets per a aconseguir 'retindre' aquest sector poblacional als seus municipis.


 

Completar la xarxa assistencial amb guarderies per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys

Amb la creació de la Xarxa Provincial de Guarderies que ha activat aquest mes de maig a 10 municipis, la Diputació completa la xarxa assistencial de #Repoblem arribant a respondre amb serveis a les principals carències que tant famílies com alcaldies i regidories de pobles xicotets han fet arribar al Govern provincial per tal de millorar les seues perspectives poblacionals de futur.


 

Ajudes a la natalitat

En aqueixa mateixa línia, la Diputación ha  ampliat enguany les ajudes  econòmiques per naixement o adopció a municipis amb població inferior a 1.000 habitants. Així, el Govern provincial consolida aquesta iniciativa per tal de que es puguen aplicar als naixements o adopcions des de l'1 de gener. Una iniciativa que permet ajudar amb 600 euros per fill o filla les famílies dels municipis més xicotets de la província, sense tindre en compte la seua renda i que ja durant 2018 va beneficiar 89 famílies.