Diputació incorpora la creació de botigues multiserveis al seu ambiciós programa

Diputació incorpora la creació de botigues multiserveis al seu ambiciós programa
4 d'Abril de 2019

La Diputació de Castelló incorpora la creació de botigues multiserveis als municipis més xicotets de la província com a part del seu ambiciós programa per a revertir la despoblació, ‘Repoblem’

4 d'abril de 2019. La Diputació de Castelló incorpora la creació de botigues multiserveis als municipis més xicotets de la província com a part del seu ambiciós programa per a revertir la despoblació, ‘Repoblem’. La Junta de Govern ha aprovat les bases per les quals es regeix la concessió de subvencions als ajuntaments de municipis de menys de 200 habitants de la província per a poder habilitar aquests establiments que presten aquest servei de botiga. Així, la Diputació concedirà una subvenció de fins a 12.000 euros a cada municipi, i serà cada ajuntament el que decidesca la fórmula de gestió de la botiga multiserveis, sent aquesta informació d'utilitat, a més, també per a persones interessades en la seua possible gestió.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha explicat que la imminent creació d'aquestes botigues multiserveis incorpora un recurs que vénen reclamant les alcaldies dels pobles de les zones menys habitades de la província. “En un poble la botiga, el bar, el banc, el forn, la carnisseria són elements estructurals per a consolidar la població. Quan es perden aqueixos serveis és molt més difícil que alguna persona decidesca quedar-se a viure allí. Per això a municipis on ja desgraciadament la despoblació ha portat a abandonar aqueixos serveis, la Diputació ha posat en marxa una línia d'ajudes per a la creació d'espais multiserveis. Espais que davall la tutela dels ajuntaments i amb l'ajuda de la Diputació podran reacollir serveis perduts a molts municipis com un pilar fonamental dins del programa Repoblem per a consolidar la població al territori de la província”.

En aqueix sentit, Moliner ha assegurat que “amb aquesta iniciativa atenem una preocupació justificada d'aquestes alcaldies que veuen com els seus municipis poden recuperar aquest servei tan important a la seua població. Tenint en compte a més que aquests xicotets municipis compten amb una població molt envellida per a la què els desplaçaments són més complicats, estem parlant d'un servei de primera necessitat que afavoreix la permanència dels seus habitants als pobles que és al final el que perseguim”.

Cal assenyalar que el termini de sol·licituds dels ajuntaments per a poder acollir-se a aquesta subvenció i activar aquest servei als seus municipis serà d'un mes a partir de l'endemà de la seua imminent publicació en el Butlletí Oficial de la Província en els pròxims dies. També és interessant assenyalar que amb la creació d'aquestes botigues multiserveis s'obri la possibilitat també de crear ocupació als pobles per a gestionar aquests establiments.

Així, el president Moliner ha assegurat que “aquesta important iniciativa se suma a altres serveis contra la despoblació que la Diputació ja ofereix a centenars de famílies com són les Escoles Matineres, les Unitats de Respir Familiar, el transport rural amb finalitats mèdiques o les ajudes directes a la natalitat, també les guarderies la posada en marxa de les quals ja ultimen deu municipis. Tots ells serveis que reverteixen en més oportunitats als pobles i que sumen arguments perquè les famílies romanguen en ells”.

Des de la Diputació, aquesta iniciativa es considera també com una de les mesures fonamentals a implementar als pobles més xicotets de la província per a afavorir que la població romanga a les zones rurals d'origen i que col·laborarà a frenar l'èxode de població de l'interior.

Consolidant Repoblem com a programa estratègic

La Diputació de Castelló manté moltes altres mesures per a tractar de contrarestar la despoblació de l'interior com una de les seues actuacions més prioritàries. Així, el Govern provincial suma aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bona acollida com són les Escoles Matineres en centres educatius o les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a l'atenció de dia de persones majors dependents, les guarderies la posada en marxa de les quals ultimen ja deu ajuntaments, el transport rural amb finalitats mèdiques i les ajudes a la natalitat per a municipis de menys de 1.000 habitants.

Tota la informació del programa Repoblem de la Diputació pot consultar-se en la pàgina web repoblem.dipcas.es