La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació amplia les ajudes a la natalitat per als pobles més xicotets

Diputació amplia les ajudes a la natalitat per als pobles més xicotets
15 de Gener de 2019

La Diputación de Castellón amplía las ayudas económicas por nacimiento o adopción en municipios con población inferior a 1.000 habitantes para este ejercicio 2019 como una de sus medidas para revertir la situación de despoblación que vive buena parte del interior de la provincia

15 de gener de 2019. La Diputació de Castelló amplia les ajudes econòmiques per naixement o adopció a municipis amb població inferior a 1.000 habitants per a aquest exercici 2019 com una de les seues mesures per a revertir la situació de despoblació que viu bona part de l'interior de la província. Així, el Govern provincial consolida aquesta iniciativa les bases de la qual ha aprovat avui en Junta de Govern, per tal que es puguen aplicar als naixements o adopcions des de l'1 de gener d'enguany. Una iniciativa que permet ajudar amb 600 euros per fill les famílies dels municipis més xicotets de la província, sense tindre en compte la seua renda i que ja durant 2018 ha beneficiat 89 famílies.

La diputada provincial d'Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha assegurat que “les ajudes han tingut una acollida espectacular. Es limiten als pobles més xicotets de la província que són els que pitjor ho tenen per a remuntar aquesta situació de despoblació que pateix gran part del nostre interior. Sabem que les ajudes no són la gran solució al problema, però a través d'aquesta aportació sí que estem llançant un missatge de suport a totes les parelles que decideixen quedar-se en aquests pobles a desenvolupar-hi el seu projecte de vida familiar”.

És per això que Vicente-Ruiz ha insistit en el fet que “estem amb els pobles xicotets, i tot recurs que puga ajudar a fer que la gent jove decidesca quedar-se en ells el tenim en compte, perquè de la seua permanència depén també la de la província tal com la coneixem, amb totes i cada una de les 135 identitats que la fan única”.

En aqueix sentit, cal tindre en compte que el Govern provincial destinarà aquest 2019 fins a 70.000 euros a aquestes ajudes. No es tenen en compte criteris de renda sinó que ha de justificar-se la seua residència en aquests pobles mitjançant el volant d'empadronament emés per l'ajuntament corresponent, en el què haurà de fer-se constar la data d'antiguitat com a veí del municipi.

Més de mil famílies ateses per Escoles Matineres i Unitats Respira

Les ajudes a la natalitat formen part de l'ambiciós programa de la Diputació contra la despoblació, Repoblem, que ha aconseguit ja atendre més de mil famílies de 66 pobles de Castelló a través de les Escoles Matineres de la Diputació en centres escolars i de les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) posades ja en marxa.

La gran capacitat d'abast del treball de la Diputació a pràcticament tot el territori rural de la província és el seu factor més valuós, ja que “els recursos que hem creat, fruit d'escoltar les alcaldies dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que avui aquestes famílies tenen un poc més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se'n a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de totes les persones de Castelló, visquen on visquen, i el que estem fent amb Repoblem dóna bona mostra d'això”.

Cal recordar que durant 2018 la Diputació ampliarà de 10 a 25 els municipis amb escoles matineres, i de 56 a 66 les Unitats Respira amb un cost total de manteniment i posada en marxa de 600.000 euros.