Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Diputació abandera la declaració de 'Camins de Penyagolosa' com a monument natural

Diputació abandera la declaració de 'Camins de Penyagolosa' com a monument natural

27 d'abril. La Diputació de Castelló treballa per a sumar un nou reconeixement que reforce la candidatura de 'Camins de Penyagolosa' a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Per a això, el Govern provincial ha abanderat una acció provincial conjunta per tal que la Generalitat Valenciana reconega aquest itinerari cultural com a Monument Natural de la Comunitat Valenciana.

Per a aconseguir aquesta designació, el Govern provincial va a instar tots els municipis pels quals passa el traçat de 'Camins de Penyagolosa' que aprovaren en ple, com així han fet, una moció sol·licitant a la Generalitat a reconèixer la singularitat d'aquesta ruta “i a que se sume a l'ambició de tota una província que vol fer d'ella un bé universal que protegir, conservar i divulgar a tot el món”.

El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha ressaltat la importància d'una iniciativa que va arrancar a les Useres i a la qual en les pròximes dates se sumaran les altres localitats “que encara tenen rogatives o, simplement, per les que transcorre aquest camí d'oportunitats forjat sobre la identitat i el llegat d'un patrimoni històric, cultural, natural i religiós únic”.

Així, l'ambició de l'Administració provincial “per sumar com més recursos a l'expedient que estem ultimant per a fer de 'Camins de Penyagolosa' un emblema cultural mundial”, portarà una desena de pobles a sol·licitar al Consell la designació com a Monument Natural de la Comunitat Valenciana.

És el cas d'aquelles localitats en què aquestes rogatives d'origen medieval a Sant Joan encara segueixen vives com succeeix a Culla, Xodos i Vistabella del Maestrat o Puertomingalvo, de la província de Terol i aquells com ara Llucena del Cid, Ludiente, Castillo de Villamalefa, Atzeneta del Maestrat, Villahermosa i inclús, Puertomingalvo, que a pesar de ja no comptar amb pelegrinatges fins a l'ermitori de Vistabella “formen part d'aquesta important via de comunicació històrica construïda sobre camins de diàleg, naturalesa, història i misticisme”.

Un nou reconeixement

Cal destacar que el reconeixement com a Monument Natural suposaria, tal com ha subratllat el vicepresident provincial, “un impuls a 'Camins de Penyagolosa' ja que aquesta figura dotaria d'una protecció especial les sendes pel seu excels patrimoni arqueològic, arquitectònic, ecològic i etnològic, i se sumaria a altres reconeixements més que merescuts i que ens ajuden a protegir i conservar aquest recurs patrimonial”.

D'aquesta manera, la declaració de Monument Natural per a 'Camins de Penyagolosa' s'afegiria a altres reconeixements com el realitzat pel Ministeri de Cultura a l'incloure'l dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d'Espanya o les declaracions de Monument Natural del Camí dels Pelegrins i les declaracions de BIC Immaterial de les Useres i Culla.