Diputació abandera la declaració de 'Camins de Penyagolosa' com a monument natural

Diputació abandera la declaració de 'Camins de Penyagolosa' com a monument natural
27 d'Abril de 2017

El Govern provincial involucra deu pobles per a aconseguir aquest reconeixement que reforce la candidatura a Patrimoni Mundial

27 d'abril. La Diputació de Castelló treballa per a sumar un nou reconeixement que reforce la candidatura de 'Camins de Penyagolosa' a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Per a això, el Govern provincial ha abanderat una acció provincial conjunta per tal que la Generalitat Valenciana reconega aquest itinerari cultural com a Monument Natural de la Comunitat Valenciana.

Per a aconseguir aquesta designació, el Govern provincial va a instar tots els municipis pels quals passa el traçat de 'Camins de Penyagolosa' que aprovaren en ple, com així han fet, una moció sol·licitant a la Generalitat a reconèixer la singularitat d'aquesta ruta “i a que se sume a l'ambició de tota una província que vol fer d'ella un bé universal que protegir, conservar i divulgar a tot el món”.

El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha ressaltat la importància d'una iniciativa que va arrancar a les Useres i a la qual en les pròximes dates se sumaran les altres localitats “que encara tenen rogatives o, simplement, per les que transcorre aquest camí d'oportunitats forjat sobre la identitat i el llegat d'un patrimoni històric, cultural, natural i religiós únic”.

Així, l'ambició de l'Administració provincial “per sumar com més recursos a l'expedient que estem ultimant per a fer de 'Camins de Penyagolosa' un emblema cultural mundial”, portarà una desena de pobles a sol·licitar al Consell la designació com a Monument Natural de la Comunitat Valenciana.

És el cas d'aquelles localitats en què aquestes rogatives d'origen medieval a Sant Joan encara segueixen vives com succeeix a Culla, Xodos i Vistabella del Maestrat o Puertomingalvo, de la província de Terol i aquells com ara Llucena del Cid, Ludiente, Castillo de Villamalefa, Atzeneta del Maestrat, Villahermosa i inclús, Puertomingalvo, que a pesar de ja no comptar amb pelegrinatges fins a l'ermitori de Vistabella “formen part d'aquesta important via de comunicació històrica construïda sobre camins de diàleg, naturalesa, història i misticisme”.

Un nou reconeixement

Cal destacar que el reconeixement com a Monument Natural suposaria, tal com ha subratllat el vicepresident provincial, “un impuls a 'Camins de Penyagolosa' ja que aquesta figura dotaria d'una protecció especial les sendes pel seu excels patrimoni arqueològic, arquitectònic, ecològic i etnològic, i se sumaria a altres reconeixements més que merescuts i que ens ajuden a protegir i conservar aquest recurs patrimonial”.

D'aquesta manera, la declaració de Monument Natural per a 'Camins de Penyagolosa' s'afegiria a altres reconeixements com el realitzat pel Ministeri de Cultura a l'incloure'l dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d'Espanya o les declaracions de Monument Natural del Camí dels Pelegrins i les declaracions de BIC Immaterial de les Useres i Culla.