Baños destaca la col·laboració de la Diputació de Castelló en l'exhumació de les víctimes del franquisme

Baños destaca la col·laboració de la Diputació de Castelló en l'exhumació de les víctimes del franquisme
La diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, visita la fosa comuna del cementeri civil de la capital de la Plana on es treballa en l'exhumació de 59 víctimes del franquisme.
4 d'Octubre de 2022

Baños recorda que no ha sigut fins a 2020 amb la nova Diputació quan la institució provincial s’ha sumat a la iniciativa de l’Ajuntament de Castelló per la reparació de les víctimes

La diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, ha visitat hui amb la regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, i la regidora de Cementeris, Isabel Granero, la fosa comuna del cementeri civil de la capital de la Plana on es treballa en l'exhumació de 59 víctimes del franquisme.

Baños ha destacat la col·laboració que, per primera vegada, està duent a terme la Diputació de Castelló amb l’Ajuntament de Castelló per tercer any consecutiu en la identificació de les persones que van ser afusellades durant la Guerra Civil. Aquesta col·laboració s’ha materialitzat en una subvenció de 50.000 euros per a la present campanya d’exhumacions, 50.000 euros per a la primera campanya en què va col·laborar, i 68.000 euros en la campanya de l’any passat.

La diputada provincial ha recordat el fet que, per primera vegada, la Diputació de Castelló col·labore amb l’Ajuntament de Castelló i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica per a «recuperar la memòria d'una de les èpoques de més foscor de la nostra història i contar-la perquè no torne a passar».

«Quan en 2020 va a començar a caminar aquesta nova Diputació teníem clar que una de les nostres accions clau anava a ser preservar i mantenir la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, i així ho hem fet», ha afegit Baños.

La diputada ha destacat que aquesta col·laboració «ha servit per a mostrar l’empatia de la nova Diputació amb la recuperació de la memòria, i amb el desig de fer justícia i apostar ferment per posar en valor els drets humans».

Baños ha assenyalat que «el nostre objectiu és donar una bona dosi de democràcia enfront dels discursos d’odi i feixisme que s’estan produint. Perquè davant el feixisme, més democràcia». «La Memòria Històrica és una tasca que necessitem consolidar, i per a això, les institucions i els càrrecs públics hem d'estar units i unides per a evitar que els enemics d'aquestes polítiques, continuen acoquinant-nos per a impedir que les generacions actuals coneguen la història tal com va ocórrer», ha afegit.

Finalment, Baños ha dit que espera que les exhumacions finalitzen durant aquesta legislatura i ha agraït al Grup per la Recerca de la Memòria Històrica tota la «important feina que han fet sempre».

Per la seua part, la regidora de Memòria Democràtica ha destacat «la voluntat ferma de recuperar i identificar a tots els represaliats pel franquisme soterrats a la fosa comuna del cementiri de Castelló». «És imprescindible resoldre aquesta anomalia democràtica i fer justícia amb totes aquestes persones i les seues famílies, i per això treballem conjuntament amb la Diputació i la Conselleria per accelerar al màxim l’exhumació dels cossos, en un acte de reparació democràtica de les víctimes, afusellades per la seua ideologia en un temps de repressió», ha assenyalat Ruiz.

Fases

En aquesta cinquena fase que es va iniciar el 19 de setembre, els sondejos preveuen completar la fila 1 ja excavada i exhumada parcialment per Arqueoantro en 2018, finalitzar també l’excavació i extracció de caixes de reducció què per l'experiència i treballs de campanyes passades estan localitzades a eixa mateixa fila, i continuar les exhumacions a la fila 5 iniciada també per Arqueoantro en 2020. I, en la segona fase, cobrir el total de les files 8 i 14, amb l’excavació i exhumació final de 59 cossos. Cal destacar que per a aquesta campanya, s’ha rebut 8 peticions de familiars per a localitzar els seus avantpassats.

En les quatre anteriors campanyes, les del 2018, 2019, 2020 i 2021, l'Ajuntament de Castelló ha exhumat un total de 67 cossos, que es sumen als 52 de les campanyes 2020 i 2021 de la Diputació de Castelló i als 36 de la doble campanya de 2020 de la Generalitat Valenciana.

Sota la coordinació del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, l’equip d’arqueòlegs d’Arqueoantro treballa en la localització, excavació, exhumació i identificació dels cossos de les víctimes de la repressió. Posteriorment, s’encarregaran del transport de les restes trobades, de supervisar l'anàlisi genètic, així com de fer els respectius informes antropològics.