La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Sanz recorda la generositat del comte de Cirat i posa en valor la donació del seu arxiu a la província

Sanz recorda la generositat del comte de Cirat i posa en valor la donació del seu arxiu a la província
11 de Maig de 2020

El titular del comtat va morir la setmana passada i és el responsable d’una de les majors cessions de documents històrics a la Diputació de Castelló

La setmana passada moria a València el comte de Cirat, Alfonso Merchante y Martínez de Pisón, responsable d’una de les majors donacions recents al fons documental de l’Arxiu Provincial de Castelló.

La diputada responsable de l’Arxiu, Ruth Sanz, ha recordat “la generositat i l’altruisme” del noble valencià, que amb la cessió de més de 300 documents datats des del segle XIV i fins al segle XIX “ens ha ajudat a entendre i saber més de la nostra història com a poble”.

Sanz ha recordat que, el 2013, després d’intenses negociacions, el titular del comtat cirater accedia a cedir per a tota la província la seua col·lecció personal de documents perquè la Diputació els custodiara i posara en valor. Una col·lecció que sobrepassa els límits del comtat de Cirat i “que ens ha deixat per a la posterioritat valuosos textos referits a les localitats castellonenques de Jérica, Navajas, Segorbe, Toga, Arenós, Villahermosa del Río, Pina i Barracas”.

A banda d’informació referida a la província, aquest fons també inclou documentació de l’exili familiar a Àustria a l’haver-se posicionat a favor de l’arxiduc Carles d’Àustria en la guerra de successió espanyola. Atés que estem parlant d'un arxiu familiar, tampoc no falten els documents relatius als llinatges, arbres genealògics i concessions de noblesa.

A més a més, també s’hi poden trobar documents inèdits dels comtats de Villafranqueza, així com material inèdit de l’enginyer Cristóbal Antonelli -responsable de la majoria de torres vigies del litoral valencià-, com són els plànols del pantà de Tibi o de la construcció en nova planta del poble de Villafranqueza (actual barri d’Alacant).

Per a Sanz es tracta d’un llegat de gran interés cultural, històric i documental, per això, i perquè tothom puga conéixer-lo, el fons familiar dels comtes de Cirat està disponible, completament digitalitzat al web del Servei d’Arxiu.