Moliner exporta el treball de la Diputació contra la despoblació

Moliner exporta el treball de la Diputació contra la despoblació
18 d'Octubre de 2018

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, intervindrà demà en el III Congrés Nacional sobre Despoblació en el Medi Rural que es desenrotlla des d'avui a la localitat palentina d'Aguilar de Campo.

18 d'octubre. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, intervindrà demà en el III Congrés Nacional sobre Despoblació en el Medi Rural que es desenrotlla des d'avui a la localitat palentina d'Aguilar de Campoo. Amb això, el Govern provincial de Castelló consolida el seu lideratge en el treball per revertir la situació de despoblació que pateix el medi rural de la província, un problema que comparteix amb bona part de la geografia espanyola.

“Quan ningú es preocupava per la despoblació des del Govern provincial de Castelló ja vam començar a treballar per revertir-la. Avui, després d'anys de treball hem aconseguit articular més d'una desena d'iniciatives que ajuden els pobles i introduir la despoblació en l'agenda de la resta d'administracions, quelcom molt important per a entre tots i totes tractar d'afrontar un fenomen que posa en perill la identitat de la nostra terra”, ha assegurat el president.

Javier Moliner serà un dels 40 responsables institucionals i especialistes lligats a distints àmbits professionals que participen en aquesta tercera edició del Congrés Nacional sobre Despoblació organitzat per la Diputació de Palència i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Aguilar de Campoo.

El president posarà en valor com a exemple de bones pràctiques el treball que està realitzant la Diputació especialment des de 2013 amb la posada en marxa del programa Repoblem i que ja s'ha materialitzat en una important xarxa d'Unitats Respira i d'Escoles Matineres en el medi rural de Castelló, una creixent xarxa d'helisuperfícies, l'activació del Transport Rural amb Fins Mèdics i la campanya Salut al Poble de prevenció.

Programació

La programació del Congrés s'estén al llarg de dues intenses jornades articulades a través de set taules de debat en què s'aprofundirà en les diverses problemàtiques lligades a la despoblació i s'analitzaran possibles mesures de caràcter públic i privat. Entre la nòmina d'invitats que passaran pel Cine Amor d'Aguilar de Campoo -seu de l'esdeveniment-, figuren representants dels tres àmbits de l'Administració (local, autonòmica i estatal), politòlegs, experts en despoblació, persones emprenedores, empresariat, escriptors o periodistes.

Després de l'obertura oficial d'avui els experts prendran gradualment la paraula en col·loquis emmarcats davall els títols: ‘Possibilitats del medi rural. Viure en un poble’; ‘La connectivitat digital com a oportunitat del medi rural’; ‘Medi rural i medi urbà. L'equilibre necessari’; ‘Experiències europees per al repte demogràfic’; ‘Innovació i ocupació en el medi rural’; ‘La Unió Europea i el repte demogràfic’, i ‘Experiències d'èxit a nivell provincial’.

Últimes dades de despoblació

La despoblació és un problema real que afecta especialment el món rural. La crítica llista de províncies en agonia demogràfica la lidera Sòria, on un 94 % dels seus municipis estan en risc extrem d'extinció. A Sòria li segueix la província de Zamora, on 93 de cada 100 municipis presenten el mateix risc. És pràcticament el mateix índex que pateix la província de Burgos, mentres que en Ávila, Salamanca i Terol les localitats amenaçades són el 92 %. A Palència, Guadalajara i Segòvia la taxa de risc d'extinció demogràfica ronda el 90 % de tots els seus municipis, mentres que a les províncies de Conca i Osca s'aproxima al 87 %. La Rioja també presenta una situació crítica: el 84 % de totes les seues localitats tenen menys de mil habitants. Valladolid i Saragossa han entrat en la llista de províncies amb territoris agonitzants per la despoblació.

A més d'aqueixes catorze províncies que presenten una situació crítica, altres vuit estan en greus compromisos: Lleida, Lleó, Càceres, Navarra, Castelló, Girona, Álava i Tarragona, perquè més de la meitat dels municipis de cada una d'elles estan en risc d'extinció demogràfica.