La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Moliner: “Esperem més estabilitat meteorològica per a controlar el foc”

Moliner: “Esperem més estabilitat meteorològica per a controlar el foc”
30 de Juny de 2017

El dispositiu desplegat per a combatre l'incendi té en l'actualitat més de 600 efectius terrestres i 30 mitjans aeris

30 de juny. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, s'ha desplaçat aquest matí de nou fins al Lloc de Comandament Avançat habilitat a Altura per a coordinar el dispositiu desplegat pel Govern provincial, a través del Consorci de Bombers, conjuntament amb la Generalitat Valenciana, UME i el Consorci de Bombers de València, per a combatre l'incendi que ha afectat ja 1.000 hectàrees als termes municipals de Gàtova, Segorbe, Altura i Soneja.

Moliner ha volgut ressaltar el “treball infatigable” dels 600 efectius que junt amb 30 mitjans aeris componen en aquestos moments el dispositiu d'extinció de l'incendi, alhora que ha agraït la col·laboració “d'efectius procedents de Castella la Manxa, la Diputació de Terol i l'Ajuntament de València per a ajudar-nos a acabar com més prompte millor amb aquest malson”.

Amb aquest objectiu, i després “que els vents canviants feren que ahir es visqueren situacions complicades”, el president de la Diputació ha explicat que “des d'aquesta matinada, amb la situació meteorologia més favorable, s'ha bolcat tots els esforços en la situació que es viu en el flanc més pròxim a Soneja, pròxim a la A-23. Ara aquest és l'objectiu prioritari d'actuació, on es bolca la màxima capacitat de recursos, però sempre sense oblidar l'atendre la part posterior de l'incendi que és la cua més pròxima a on es va iniciar, a la zona de Gàtova i Altura, per a deixar-ho completament segellat perquè no es genere un problema on ja s'ha resolt”.

Respecte d'això, Moliner ha avançat que gràcies “a l'excel·lent coordinació, l'adequada estratègia i si les condicions no ens ho posen massa difícil, les notícies aniran millorant al llarg del dia ja que volem aprofitar al màxim les condicions estables previstes fins mitja vesprada i inclús la part posterior es podrà tindre controlada això sí, sempre sent extremadament cauts a l'hora d'aconseguir aquesta estabilització”.

Treballs de prevenció

Pel que fa a les causes de l'incendi, Moliner ha reiterat que “no tenim encara confirmació de les causes però l'únic objectiu ara mateix és combatre el foc amb tots els recursos disponibles per a extingir-lo com més prompte millor. El que cal treballar és perquè aquest escenari es tinga la capacitat de minimitzar les probabilitats que s'origine un incendi i després la capacitat de respondre davant d'ell”.

No en va, el president de la institució provincial ha subratllat “com tant des de Diputació com de la Generalitat tenim un objectiu prioritari que és el d'intentar intervindre prèviament per a no fer-ho posteriorment” i fruit de tal objectiu s'han posat en marxa les brigades forestals incloses en el Pla de prevenció i extinció d'incendis impulsat conjuntament per ambdues administracions.

Cal recordar que es tracta d'un programa pioner que permet dur a terme treballs de mitigació del risc d'emergències en la interfície urbà-agrícola-forestal de la província, amb especial atenció en aquelles zones d'influència forestal, o de vegetació, al voltant de nuclis urbans o nuclis poblacionals

Crida ciutadana

Finalment, Moliner ha volgut subratllar que si bé “els serveis d'emergència estan preparats per a actuar i amb més recursos que mai i encara que la naturalesa moltes vegades ofereix escenaris francament complexos de resoldre, el que no podem consentir és que darrere una tragèdia d'aquesta magnitud aparega la mà voluntària del ser humà”.

“Perquè crec que hi hi ha massa coses en joc, entre ells la vida de les 600 persones que avui s'estan deixant la pell en el front de flama, a més dels paratges que es perden i els recursos públics que s'hi ha de destinar. Per tant, cal fer una crida a la societat a què es consciencie i en segon lloc a tots els integrants de l'Estat de dret, des dels cossos i forces de seguretat de l'Estat fins a la justícia, perquè caiga tot el pes de la llei sobre qui de forma intencionada causa una tragèdia d'aquesta magnitud”.