Moliner es reuneix amb el codirector d'Atapuerca per a difondre les pintures de la Valltorta

Moliner es reuneix amb el codirector d'Atapuerca per a difondre les pintures de la Valltorta
12 de Decembre de 2018

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, s'ha reunit avui a Tírig amb Eduald Carbonell, codirector de la Fundació Atapuerca de Burgos i un dels arqueòlegs i paleontòlegs més prestigiosos d'Espanya, per a difondre i posar en valor les pintures rupestres de la Valltorta-Gasulla.

12 de desembre de 2018. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, s'ha reunit avui a Tírig amb Eduald Carbonell, codirector de la Fundació Atapuerca de Burgos i un dels arqueòlegs i paleontòlegs més prestigiosos d'Espanya, per a difondre i posar en valor les pintures rupestres de la Valltorta-Gasulla. I és que el Govern provincial es troba immers a impulsar el potencial turístic de l'art rupestre de la Valltorta-Gasulla quan es compleixen vint anys de la seua declaració com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Javier Moliner ha explicat que “avui hem tingut l'honor de rebre a Tírig, en la Cova dels Cavalls, en el refugi Patrimoni de la Humanitat i amb les pintures d'art llevantí de rebre una autoritat Premi Príncep d?Astúries a la Investigació, potser l'historiador i paleontòleg amb major difusió i reconeixement a nivell internacional del nostre país. Crec que posar en l'art rupestre llevantí tota la capacitat que té el Maestrat d'oferir joies del neolític com aquestes de Tírig ha de ser una oportunitat per al futur que hem d'aprofitar”.

En aqueix sentit, Moliner ha insistit en el fet que “avui amb la seua visita i el seu reforç Eduald Carbonell posa en valor precisament el patrimoni que tenim i crec que convertir aqueix patrimoni en un recurs turístic de primer ordre és l'obsessió del Govern provincial en què estem treballant i que ha permés avançar molt i incrementar substancialment el nombre de visitants d'aquest parc cultural i que ha de servir-nos també per a ser tots conscients que ens hem de sentir orgullosos d'allò que atresorem per a poder projectar-ho al món i convertir-ho en una oportunitat per a les següents generacions”.

Per la seua banda, Carbonell ha assegurat en la seua visita que “feia molt de temps que no visitava la Cova dels Cavalls. Des de la meua època d'estudiant en els anys setanta són diverses les ocasions en què he vingut a aquest lloc, un lloc que és únic. L'art llevantí és una expressió humana increïble, i aquest abric precisament és un dels millors conjunts que es poden visitar. He pogut comprovar que les pintures es mantenen bé, que el museu és magnífic i que el fet que es declarara Patrimoni de la Humanitat serà un fet molt rellevant per a aquesta zona i tot l'arc mediterrani”.

Amb aquesta trobada el Govern provincial continua potenciant les oportunitats turístiques i de dinamització que s'obrin al territori amb un recurs de tal envergadura i reconeixement internacional. Així, ja va adequar amb la instal·lació de passarel·les l'accés a part d'aquests recursos en el Parc Natural de Valltorta-Gasulla, també promou el coneixement d'aquests recursos amb jornades com la realitzada l'abril al municipi de Tírig ('Tírig 20 anys de patrimoni'), o amb l'exposició realitzada en la Diputació per l'Any Europeu del Patrimoni, en què l'art rupestre va tindre un paper protagonista.

No obstant això, cal recordar que la cova Remígia d'Ares del Maestrat és propietat de la Diputació de Castelló, i l'art rupestre forma part important també de la iniciativa Castelló Arqueològic.

Difusió científica a través dels 'Quaderns de Prehistòria i arqueologia'

La Diputació ha apostat, a més, per la difusió científica d'aquest bé patrimonial tan important a través de la publicació especialitzada 'Quaderns de Prehistòria i arqueologia de la província de Castelló'. Cal tindre en compte, que a causa de la seua important trajectòria aquesta publicació de la Diputació té una molt bona posició en l'índex de publicacions científiques sobre arqueologia a nivell nacional, i la seua distribució i política d'intercanvis arriba a tindre repercussió internacional.


Així, el primer nombre de la revista es va editar a l'any 1974, i des de llavors ha presentat una periodicitat pràcticament anual, sempre tractant temes d'arqueologia i prehistòria d'una manera rigorosa, especialment de les comarques castellonenques, encara que també s'han publicat altres articles d'interés d'altres zones de la península. El art rupestre té dos quaderns monogràfics publicats amb interessants investigacions.