Moliner adquireix el compromís mediambiental de les províncies europees

Moliner adquireix el compromís mediambiental de les províncies europees
16 de Maig de 2017

La Trobada Política de Partenàlia a Ourense aprova una declaració per a afavorir el desenvolupament sostenible del territori

16 de maig. Javier Moliner, des de la presidència de Partenàlia, major lobby de províncies europees, ha aprofitat la Trobada Política celebrada a Ourense per a arrancar el compromís de les administracions provincials amb el medi ambient i amb l'impuls de polítiques i iniciatives que afavoresquen un desenvolupament sostenible del territori i, per tant, “més i millors recursos en la lluita contra la despoblació rural”.

Un compromís materialitzat en un acord interprovincial per la sostenibilitat que, tal com ha destacat Moliner, sota el títol de 'Declaració d'Ourense 2020' “ambiciona convertir-se en el marc de referència dels integrants de Partenàlia que advoquen pro la sostenibilitat, la transparència en la gestió pública i la lluita contra el canvi climàtic”.

I fer-ho per a, ha explicat el president d'aquesta xarxa internacional de províncies amb interlocució directa amb Brussel·les, “incentivar un desenvolupament sostenible del territori que permeta el progrés promovent l'equilibri ambiental, social i econòmic de les polítiques a implementar”.

En aquest sentit, i davant la “ferma necessitat de convertir els recursos mediambientals del nostre món rural en eines per a lluitar contra la seua despoblació”, Moliner ha qualificat “d'imprescindible que els governs provincials, com a administracions més pròximes al territori, ens posicionem cada dia per a poder defendre millor la ciutadania”.

Campanya Repoblem

“I ho fem, -ha sumat el president de Partenàlia, pensant que aquestos compromisos ambicionen que el futur dels que han triat lliurement viure en el món rural tinga cada vegada més possibilitats d'eixir avant amb moltíssims més recursos i serveis”.

D'aquesta manera, igual que ja va fer en una trobada amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, al traslladar-li la necessitat que la Unió Europea adquiresca un major compromís a l'hora de combatre la despoblació rural, Moliner situa el desenvolupament sostenible i el repte sociodemogràfic en l'epicentre de la política europea “per a involucrar totes les administracions davant d'aquest gran objectiu estratègic de la Diputació que és la consolidació de la població a l'interior”.

Cal recordar que al llarg d'enguany el Govern provincial destinarà més de 30 milions d'euros, un 21% del seu pressupost “a implementar accions i iniciatives estratègiques que doten amb més i millors recursos i serveis les zones rurals, igualen les oportunitats amb la costa i promoguen oportunitats laborals i la consolidació empresarial”.

Decàleg de compromisos

Respecte a la declaració d'Ourense, el decàleg de compromisos adquirits per les províncies europees fins a 2020 és el següent:

1.- Enfortir els mecanismes institucionals, jurídics i financers adequats per a aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador dels nostres territoris.

2.- Promoure un enfocament dinàmic, interactiu i multisectorial de la gestió dels recursos públics comprenent consideracions polítiques, econòmiques, socials, tecnològiques, ecològiques i legals.

3.- Promoure l'ús d'energies netes i renovables, així com millorar l'eficiència en la gestió i la seua sostenibilitat a llarg termini, aconseguint per tant la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

4.- Integrar mesures de protecció i conservació dels recursos hídrics garantint l'accés de subministrament i qualitat per a la nostra ciutadania.

5.- Millorar i sostindre l'eficiència en l'aprofitament dels recursos a través de nous models de producció i gestió centrats en l'economia circular.

6.- Convertir els riscos i amenaces derivats del canvi climàtic en oportunitats de creixement verd.

7.- Impulsar iniciatives de normalització del govern obert, centrades en la transparència de la gestió política, la participació de la ciutadania en la gestió pública i el retre comptes.

8.- Publicar de forma oberta totes les dades referents a les polítiques mediambientals de manera que puguen ser reutilitzables per la societat per a generar riquesa.

9.- Crear les eines i mecanismes necessaris perquè la població participe amb les seues idees i propostes en la presa de decisions, generant impactes positius en la comunitat local.

10.- Apoderament dels col·lectius socials més vulnerables per a aconseguir comunitats lliures, inclusives, cohesionades i equitatives.