Marta Barrachina promou el ric patrimoni arqueològic de la província amb el Pla Anual d'excavacions en 20 jaciments durant 2024

Marta Barrachina promou el ric patrimoni arqueològic de la província amb el Pla Anual d'excavacions en 20 jaciments durant 2024
25 de Febrer de 2024

La presidenta de la Diputació de Castelló posa en valor el treball del Servici d'Investigació Arqueològica i Prehistòriques (SIAP) i assegura que amb estes actuacions “salvaguardem el patrimoni cultural de la província i donem a conéixer al món la nostra història”.

La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, consolida el seu compromís amb la cultura i la història dels 135 municipis de Castelló i promou el ric patrimoni arqueològic de la província amb el nou Pla Anual d'excavacions per a 2024 en 20 jaciments.

“Salvaguardem el patrimoni cultural de la província i donem a conéixer al món la nostra història”. Amb estes paraules, la màxima representant de la institució provincial, Marta Barrachina, ha anunciat el nou pla per a 2024 i ha fet balanç del Pla Anual d'excavacions que ha realitzat el Servici d'Investigació Arqueològica i Prehistòriques (SIAP) de la Diputació de Castelló durant l'any 2023.

En este sentit, la presidenta ha posat en valor el treball que han realitzat els professionals del servici en este projecte que ha aconseguit “aconseguir metes significatives al llarg de l'any”.

El programa anual d'actuacions arqueològiques i consolidació de jaciments té com a objectiu descobrir, preservar i promoure el ric patrimoni arqueològic que jau a l'interior de la província de Castelló, “una terra amb un ric patrimoni arqueològic, que reflectix la varietat de cultures que s'han assentat en el nostre territori al llarg dels segles”, ha expressat Marta Barrachina.

La màxima representant de la institució provincial ha ressaltat el compromís de tot l'equip de govern en este pla i ha assegurat que “hem posat tots els nostres esforços en este projecte que enfortix el coneixement de la nostra història”. A més, tal com ha assenyalat Marta Barrachina “contribuïx tant al desenvolupament cultural, com a turístic de la província”.

I és que este projecte no és tan sols un projecte científic, és també un projecte social, ja que amb les excavacions dels diferents jaciments, la Diputació de Castelló ha posat a la disposició de tota la societat un recurs turístic. “Hem enriquit l'oferta turística dels nostres municipis”, ha subratllat la presidenta de la Diputació.

En este sentit, Marta Barrachina ha posat en valor la gestió que està realitzant des del primer moment el diputat Alejandro Clausell al capdavant de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Castelló i ha agraït “la seua implicació i treball perquè la cultura arribe a tots els racons de la província”.

En total, s'han dut a terme excavacions en 20 jaciments distribuïts per la província de Castelló, abastant des del Paleolític fins a final de l'Edat mitjana. Tal com ha destacat el diputat de Cultura, Alejandro Clausell, “durant el curs 2023, es van concloure els treballs de camp en els Cabañiles de Zucaina i el Puig de la Misericòrdia de Vinaròs”. Es tracta de dos jaciments en els quals el SIAP ha estat treballant durant més d'una dècada.

De la mateixa manera, en 2023 es va dur a terme la consolidació i la posada en valor de diversos jaciments, incloent-hi el Calvari de Montán, el Castillejo de Benafer, el Tossal de la Vila de la Serra d’en Galceran i els Cabañiles de Zucaina. “Estes accions no sols han buscat conservar les restes històriques, sinó també proporcionar atractius turístics per a les poblacions locals”, ha destacat el responsable de l'àrea.

A més, s'han editat tres publicacions: el número 40 de ‘Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló’; el número 16 de ‘Monografies d’Arqueologia i Prehistòria Castellonenques’, i la publicació ‘a Ras del Cel’ sobre els treballs al Tossal de la Vila de la Serra d’en Galceran.

Programa d'Activitats Arqueològiques 2024

El programa anual d'actuacions arqueològiques i consolidació de jaciments a realitzar pel Servici d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la institució provincial per a 2024, ja ha sigut aprovat per part de la Junta de Govern i compta amb una inversió de 85.000 euros.

Així doncs, la campanya abordarà llocs arqueològics clau en col·laboració amb experts, arqueòlegs locals i comunitats, amb la finalitat de “desenterrar les arrels de la nostra història comuna”, ha assenyalat el diputat de Cultura.

En el capítol d'excavacions, analítiques i sondejos el Servici d'Investigació Arqueològica i Prehistòriques (SIAP) intervindrà en jaciments situats en Atzeneta, Vinaròs, la Serra d’en Galceran, Montán, Benafer, Llucena, Almenara, Eslida, Coves de Vinromà, Alcalà de Xivert, l'Alcora, Onda, Burriana, Zucaina i Torralba del Pinar, sent esta última una activitat de prospecció per a catalogar i documentar llocs d'interés.

D'altra banda, en els jaciments d'Alcalà de Xivert (Castell de Xivert), Benafer (El Castillejo) i Castellfort (La Lloma Comuna) es durà a terme la seua consolidació i posada en valor. I, finalment, es realitzarà un seguiment d'obres en el Pla Provincial de Carreteres, el Castell de Polpís de Santa Magdalena, així com al Castell de Peníscola.

Tal com ha destacat Alejandro Clausell “este programa integral reflectix el compromís continu de la Diputació de Castelló amb la investigació arqueològica, la preservació del patrimoni i la promoció del coneixement històric a la província”. En este sentit, la presidenta Marta Barrachina ha agraït la col·laboració dels respectius ajuntaments i altres institucions científiques i acadèmiques, com la Universitat Jaume I o la Universitat de València, que han sigut i són fonamentals per a realitzar els projectes d'investigació.

Cal destacar que, a més de les actuacions en els jaciments, al llarg de l'any es realitzaran visites guiades en els jaciments i xarrades als pobles corresponents per a donar a conéixer els treballs realitzats. Així mateix, es presentaran els estudis i els resultats en diferents reunions científiques.