Les guarderies de la Diputació podran beneficiar fins a 99 municipis

Les guarderies de la Diputació podran beneficiar fins a 99 municipis
13 de Febrer de 2019

Les guarderies de la Diputació de Castelló podran beneficiar fins a 99 municipis de la província, els que tenen menys de 1.500 habitants

13 de febrer de 2019. Les guarderies de la Diputació de Castelló podran beneficiar fins a 99 municipis de la província, els que tenen menys de 1.500 habitants. El Govern provincial impulsarà enguany els primers 10 centres d'una innovadora Xarxa Provincial de Guarderies que ja des del seu plantejament desvela el seu gran abast social i territorial per a ajudar els pobles més xicotets de la província a revertir la despoblació que pateixen. La institució provincial incorpora aquesta important iniciativa a altres serveis contra la despoblació que ja ofereix a centenars de famílies, com són les Escoles Matineres, les Unitats de Respir Familiar, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques o les ajudes directes a la natalitat. Tots ells serveis que reverteixen en més oportunitats als pobles i que sumen arguments perquè les famílies romanguen en ells.

La diputada provincial d'Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha estat visitant avui la Unitat Respira de la Diputació a la Llosa, un d'aqueixos 99 municipis de menys de 1.500 habitants que es poden beneficiar d'aquestes guarderies. “Comprovem com aquests serveis de la Diputació ajuden d'una forma real a millorar la qualitat de vida de les famílies dels pobles xicotets. Dotem els pobles de recursos per a igualar les oportunitats de la gent de Castelló que tria viure als pobles xicotets respecte a les que té qualsevol persona d'una ciutat més gran. En definitiva, són mesures de discriminació positiva amb què pretenem donar més arguments i facilitats perquè les famílies trien quedar-se a viure als seus pobles, perquè volem mantindre el futur i les oportunitats als 135 municipis de la nostra província. Tots ells són necessaris perquè la nostra terra mantinga el seu patrimoni i la seua qualitat de vida, això del que tan orgullosos estem tota la gent de Castelló”.

Així, Vicente-Ruiz, ha comprovat junt amb l'alcalde del municipi, Joaquín Llopis, la qualitat del servei d'aquestes instal·lacions que propicien que desenes de famílies del poble puguen conciliar la seua vida laboral i familiar.

Fórmula semblant a les Unitats de Respir Familiar

Per a fer possible aquesta Xarxa Provincial de Guarderies als pobles de menys de 1.500 habitants, la Diputació articula el servei amb una fórmula molt semblant a les seues reeixides Unitats de Respir Familiar.

Així, la Diputació ja ha publicat les bases perquè els ajuntaments interessats puguen sol·licitar el servei, que serà de gestió municipal però finançat per la Diputació, tant en el que té a veure amb la contractació del personal qualificat com en la compra del mobiliari i material, amb una inversió de 277.680 euros.

Aquestes guarderies es constitueixen com un recurs públic de titularitat i gestió municipal destinat a l'atenció de població infantil d'edat inferior a tres anys. Entre els seus objectius fonamentals s'estableix la conciliació de la vida laboral, personal i familiar dels familiars que assumeixen l'atenció dels menors en edat extraescolar, així com constituir-se en alternativa pública a l'absència d'espais d'aquest tipus a pobles tan xicotets.

Consolidant Repoblem com a programa estratègic

La Diputació de Castelló manté moltes altres mesures per a tractar de contrarestar la despoblació de l'interior com una de les seues actuacions més prioritàries. Així, el Govern provincial suma aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bona acollida com són les Escoles Matineres en centres educatius o les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a l'atenció de dia de persones majors dependents, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques i les ajudes a la natalitat per a municipis de menys de 1.000 habitants.

Tota la informació del programa Repoblem de la Diputació pot consultar-se en repoblem.dipcas.es