La vicepresidenta Oltra les unitats de respir familiar de la Diputació

La vicepresidenta Oltra les unitats de respir familiar de la Diputació
14 de Novembre de 2017

“Les unitats de respir familiar han estat una experiència molt positiva que s'ha dut a terme des de la Diputació de Castelló i, en la vocació que tenim de renovar l'acreditació dels centres de la Comunitat volem incloure aquest model, perquè responen a la necessitat que hi ha a xicotetes poblacions, evitant desplaçaments de familiars i consolidant població en aquestos municipis”.

14 de novembre. “Les unitats de respir familiar han estat una experiència molt positiva que s'ha dut a terme des de la Diputació de Castelló i, en la vocació que tenim de renovar l'acreditació dels centres de la Comunitat volem incloure aquest model, perquè responen a la necessitat que hi ha a xicotetes poblacions, evitant desplaçaments de familiars i consolidant població en aquestos municipis”. Amb aquestes paraules la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha avalat el model d'unitats de respir familiar creat per la Diputació de Castelló per tal d'incloure aquestos centres en la xarxa social de la Generalitat a tota Comunitat Valenciana.

I és que les unitats de respir familiar s'han constituït com un dels temes destacats en l'agenda de treball que ha traçat avui la primera reunió de la Mesa Tècnica de Coordinació i Cooperació Social de la Generalitat i la Diputació que ha tingut lloc al Palau Provincial de Castelló aquest migdia.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha destacat que precisament aquesta reunió, la primera que realitzarà la Generalitat amb les diputacions, “ha servit per a, des de l'altura de mires, poder millorar els serveis i recursos per a tota la ciutadania, posar en comuns recursos i projectes com les unitats de respir familiar, un projecte estrela d'aquesta casa, perquè ha vingut des de la innovació pública, des d'una nova forma d'entendre la gestió pública a resoldre un problema que les alcaldies estan valorant de forma excel·lent per com s'ha abordat des de la Diputació”.

En aquest sentit, Moliner ha explicat que “en la reunió amb la vicepresidenta hem tractat el com encaixar en el marc normatiu valencià aquesta figura de les unitats de respir familiar, que ha creat a Castelló la Diputació i que segur que altres territoris poden imitar per a arribar avui ja a 56 pobles de la província, atenent a 576 persones usuàries i arribat amb un servei a llocs on mai pensàvem que podríem arribar”.

Cal assenyalar que Castelló ha estat la primera de les tres diputacions provincials que ha realitzat aquesta trobada amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, a fi de dur a terme una primera anàlisi detallada de les problemàtiques administratives, econòmiques, tècniques i socials que afecten la coordinació en l'àmbit social entre la Generalitat i les diputacions per tal de millorar els serveis prestats per ambdues institucions a la província de Castelló.

Agenda de treball que fixa accions a implementar

Al marge d'allò que s'ha assenyalat quant a les unitats de respir familiar de la Diputació, en la reunió d'avui s'ha estudiat i consensuat la planificació de futures accions en matèria social en col·laboració entre ambdues institucions, abordant en primer lloc la coordinació en infraestructures i serveis que tenen participació d'ambdues institucions.

El segon punt a destacar en aquesta agenda de treball ha estat abordar els recursos contra la violència de gènere d'ambdues institucions com a firmants del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista.

En tercer lloc, Diputació i Generalitat han inclòs en la seua agenda de treball la implantació dels serveis socials de base als municipis, especialment a les mancomunitats, i el que té a veure amb la col·laboració en la Xarxa Social de Qualitat i Innovació dels Serveis Socials.

De la mateixa manera, la creació de vivendes tutelades, “com a centres de residència de baixa exigència” i les seues noves oportunitats a les poblacions de Castelló també han estat posats sobre aquesta taula de coordinació.

La inclusió de centres d'atenció primerenca als municipis de la província i el Servei d'Ajuda a Domicili que la Generalitat ha començat a prestar en una mostra de cinc pobles pilot, també ha ocupat aquesta primera trobada de treball de coordinació.

Finalment, ambdues institucions han mostrat la seua disposició a posar en marxa un Pla de residències mixtes que permetria arribar a atendre població amb especials necessitats a municipis de l'interior, “com a part de l'objectiu que ambdues institucions tenim de fixar població a l'interior de Castelló”, ha indicat la vicepresidenta.