La Diputació presenta una guia ‘amb solucions’ als 10 principals reptes als quals s'enfronten els ajuntaments

 La Diputació presenta una guia ‘amb solucions’ als 10 principals reptes als quals s'enfronten els ajuntaments
4 de Decembre de 2019

El document posa l'accent en la importància de la transparència i la participació ciutadana com a forma de ‘bon govern’

El Palau de les Aules ha acollit aquest matí la presentació de la Guia per al Bon Govern Local que ha editat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) de la mà de la Diputació Provincial de Castelló. Es tracta d’un document de més de 100 pàgines en què es recopilen els 10 principals reptes als que s’han d’enfrontar els servidors públics -en especial els nouvinguts- dins de l’àmbit de la transparència i de la participació ciutadana i les seues respectives solucions. Dos preceptes que defineixen, en paraules del president de la institució provincial, José Martí, “l’esperit del que ha de ser una administració pública”.

“Ara, per sort, ja no existeix la política que dona l'esquena a la gent, perquè la nostra gent ha evolucionat, ha avançat i s’ha apoderat fins a convertir-se en una societat crítica, racional i participativa amb el seu entorn. Cada dia s’involucren més i demanen saber més del què fem i com ho fem. I estan dins del seu dret”.

“Per això naix aquesta publicació”, ha dit la diputada de Participació i Transparència, Xaro Miralles, qui ha aprofitat l’ocasió per a agrair “l’exemplar” treball de coordinació dut a terme pel cap del Servei d’Innovació i Administració Pública de la Diputació de Castelló, Borja Colón de Carvajal. ”Estem davant document essencial per a la vida política i institucional actual, perquè ens donarà les pautes per a avançar en la consolidació de principis fonamentals per a aconseguir una administració competitiva, oberta, innovadora i transparent, que és al que tots aspirem”.

Les temàtiques que s'han abordat durant la jornada de presentació han sigut la responsabilitat social; la privacitat; la digitalització; la protecció de dades; les polítiques de recursos humans; la planificació, la gestió i la rendició de comptes; la contractació electrònica; la comunicació; la presa de decisions amb dades i el dret del ciutadà a l'accés a la informació.

Entre els experts del sector que han participat i intervingut en l'acte destaquen el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Jaume I i president del Consell de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern de València, Ricardo García; el catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Pompeu Fabra Carles Ramió; el director general de Transparència i Bon Govern de la Junta de Castella i Lleó, Joaquín Meseguer, la cap del Servei de Contractació i Central de Compres de la Diputació de Castelló, María Pilar Batet; i la directora de Serveis, Innovació i Transformació de l'Administració de la Diputació Foral de Guipúscoa, Goizeder Manotas, entre d’altres.

La Guia per al Bon Govern de la FEMP ja es pot consultar des del seu web oficial.