La Diputació suma forces amb la Generalitat i la FVMP per a fomentar la transparència i la participació als municipis

La Diputació suma forces amb la Generalitat i la FVMP per a fomentar la transparència i la participació als municipis
27 de Juliol de 2020

La diputada Xaro Miralles tanca un conveni de col·laboració a tres bandes que inclou l’assessorament a ajuntaments i formació a personal tècnic i municipal per a avançar en aquest àmbit

La Diputació de Castelló, la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) posaran en marxa de forma conjunta una sèrie d’accions encaminades a fomentar la participació, la transparència i les pràctiques de bon govern en els 135 municipis de la província. Els detalls d’aquesta relació es troben plasmats en un conveni-marc de col·laboració que serà aprovat en breu pel Ple del Consell i que després ratificarà la institució provincial.

La diputada provincial de Transparència, Xaro Miralles, ha participat en l’elaboració del text, que s’ha tancat aquest mateix matí en una reunió telemàtica que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic i del director general de Transparència i Participació, Antoni Llorente i Andrés Gomis, i representants de les diputacions de València i Alacant i de la FVMP.

“Hi ha molt bona sintonia entre totes les parts implicades perquè coincidim en la necessitat de treballar per la cultura de la transparència i la participació ciutadana”. Miralles, qui ha recordat que la Diputació es troba a l’avantguarda dins de l’àmbit de la transparència, ha assegurat que “no anem a deixar passar l’oportunitat conjunta d’impulsar i posar en valor la innovació pública com a eina per a millorar la nostra democràcia”. “Tenim molt de treball fet a la Diputació però ara cal plasmar-ho també als pobles”.

El nou conveni marca l’obligació d’acompliment de la normativa de transparència i aprofundeix en aspectes com el foment de les pràctiques i els valors de bon govern i la promoció de l’obertura de dades. Per a portar-ho endavant, la Diputació jugarà un paper molt important en l’assessorament i el suport tècnic i econòmic als ajuntaments, especialment als més xicotets. A més a més, també es contempla la posada en marxa de mecanismes de govern obert, programes conjunts de formació dirigides a personal tècnic local i membres de corporacions locals i l’elaboració de models, guies i recursos per a facilitar l’aplicació de la normativa vigent.

Des de la Diputació de Castelló, Miralles ha proposat incorporar un marc d’avaluació de les polítiques vinculades a la transparència, ja que considera que “tota política que s’impulsa ha de comptar amb una sèrie d’indicadors que determinen què funciona i què no per a millorar aquestes decisions”.

El dimecres està prevista la reunió del president de la Diputació, José Martí, i de la diputada Miralles amb la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.