La Diputació se suma a la lluita contra el suïcidi amb unes jornades de conscienciació de la mà de El Teléfono de la Esperanza

La Diputació se suma a la lluita contra el suïcidi amb unes jornades de conscienciació de la mà de El Teléfono de la Esperanza
6 de setembre de 2021

Ambdues entitats s’alien per a desemmascarar els problemes de salut mental agreujats per la pandèmia i compartiran les pautes necessàries per a abordar el problema d’arrel i que no derive en mals majors

L’augment de les xifres de suïcidis a Espanya, atribuïdes en la seua major part a l’estat de pandèmia, ha unit a la Diputació de Castelló i a El Teléfono de la Esperanza sota un mateix objectiu: desemmascarar els problemes de salut mental i posar-li fre a l’escalada de casos de suïcidi a les comarques de Castelló. Amb aquest objectiu s’han programat per a aquest mateix dimecres i dijous dues jornades ‘on line’ obertes al públic en el que persones expertes en la matèria compartiran les pautes necessàries per a abordar el problema d’arrel i que no derive en mals majors. Se’n posarà especialment l’accent en què tothom és necessari per a aturar aquesta xacra, perquè de fet són les persones més pròximes a les víctimes les que poden detectar de forma precoç el problema i atendre els casos en les primeres fases d’ideació suïcida. Per a això es treballarà en que, d’una vegada per totes, es desterre la idea que només els professionals de la salut mental hi poden intervindre.

La vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, ha presentat aquest matí la programació de les jornades del costat de la vicepresidenta de El Teléfono de la Esperanza Castelló, María Jesús García; i el responsable de programes Eustaquio Barreda. Tal com s’ha explicat en roda de premsa, el contingut d’aquesta iniciativa es dividirà en tres blocs diferents. El primer d’ells tractarà la detecció, la prevenció i el tractament del suïcidi; el segon profunditzarà en la conscienciació de la societat i les institucions; i l’últim posarà l’accent en el suport a les persones supervivents. Els col·loquis estaran comandats pel propi Barreda, el cap de servei de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Castelló, Rafael Mora, la psiquiatra de la Unitat de Salut Mental Infantil i de l’Adolescència de l’Hospital de la Ribera Asunción Beltrán i la psicòloga Carmen Tolós.

Per a Patricia Puerta, accions com aquesta són «fonamentals» perquè donen visibilitat a un problema «del que poc es parla, però que cada dia més es el tenim més present». «Està en cosa de totes i tots que açò no acabe derivant en una pandèmia silenciosa que ens explote a les mans. Hem de parlar d'això ja i previndre-ho».

Des de El Teléfono de la Esperanza, la seua vicepresidenta María Jesús García ha continuat el fil argumentant que «cal que trenquem el tabú que envolta al suïcidi, posar-lo en l'agenda pública i donar a tota la ciutadania pautes vàlides per a pal·liar i fer disminuir aquesta problemàtica». «Amb aquestes activitats busquem formar sobre el suïcidi, què hi ha darrere, quins sentiments té, com es pot previndre i com podem actuar».

Patricia Puerta ha convidat a tothom a que participen en les dues jornades i ha agraït a El Teléfono de la Esperanza «la gran labora social de prevenció» que venen realitzant a Castelló des de la seua constitució en el 2001. Les jornades se celebraran coincidint en la setmana del Dia de la Prevenció del Suïcidi, que serà el dia 10.