Logo de la Diputación de Castellón

Actualidad

La Diputació de Castelló subvenciona amb 20.000 euros el plan de recollida de plàstics de la mar de Fedcopesca

La Diputació de Castelló subvenciona amb 20.000 euros el plan de recollida de plàstics de la mar de Fedcopesca
Presentació de la campaña ‘Terra Neta - Mar Transparent’ impulsada per la Diputació de Castelló i la Federació Provincial de Confraries de Pescadors (Fedcopesca).
11 de Junio de 2022

El president José Martí assisteix a la presentació de la campanya ‘Terra Neta – Mar Transparent’, on posa de manifest la seua voluntat de convertir-se en l'altaveu que eleve a altres administracions els problemes del sector

La Diputació de Castelló i la Federació Provincial de Confraries de Pescadors (Fedcopesca) han renovat l'aliança iniciada en 2021 per la qual totes dues parts es comprometen a fomentar la recollida de plàstics en la mar. Es tracta d'una campanya que porta per títol ‘Terra Neta - Mar Transparent’, que compta amb una subvenció de la institució provincial de 20.000 euros.

La presentació s'ha realitzat hui en la Plaça de Sète del Grau de Castelló, en la qual el públic assistent ha pogut gaudir d'una adaptació de l'espectacle teatral ‘Amagatalls Secrets’, de Xarxa Teatre. A més del president Martí, han assistit el president de l'Autoritat Portuària, Rafa Simó; el president de la Federació de Confraries de la Província de Castelló, Sergio Albiol; la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, i en representació de l'Ajuntament de Castelló, Mary Carmen Ribera.

‘Terra Neta - Mar Transparent’ representa un gran compromís amb la conscienciació mediambiental i la biodiversitat marina.

Segons Martí, l'objectiu que es persegueix és el de «salvar la mar, el nostre, el Mediterrani, contribuir al fet que el conjunt de la ciutadania puga gaudir d'una mar neta i sana» i «continuar avançant en matèria de sostenibilitat i millora del medi ambient» perquè «hem de procurar la persistència d'una mar transparent que totes i tots puguem gaudir».

Per al president Martí, la campanya presentada hui resulta de «vital importància» perquè segons les estimacions de Greenpeace en les mars pot haver-hi entre 5 i 50 bilions de fragments de plàstic, dels quals el 70% queda en el fons marí, un 15% en la columna de l'aigua i el 15% restant en la superfície. Es dona la circumstància, a més, que només el 18% dels residus que es troben en la mar no són plàstic.

El president de Fedcopesca, Sergio Albiol, ha agraït a la Diputació la signatura d'aquest conveni, reivindicant la importància de «conscienciar a la societat per a tindre una terra i una mar nets». El que es es pretén aconseguir és que «resulte possible pescar peixos i no plàstics o residus».

Es dona la circumstància que quan els pescadors de la província recullen les xarxes de la mar, a més de peixos recullen importants quantitats de plàstic, que gràcies a aquesta campanya, es reciclen.

La Diputació amb el sector pesquer

El president Martí ha fet referència a «les escasses competències amb les quals compta la institució provincial en matèria de pesca», encara que ha posat de manifest la seua voluntat «de fer d'altaveu davant les administracions competents del sentir i els problemes del sector».

Segons ha assenyalat, «el vostre benestar ens incumbeix, i més en una època tan convulsa com la que ens està tocant viure, amb pandèmies i guerres que tenen una incidència molt directa sobre el sector amb la pujada de la inflació i l'augment dels costos de l'energia».