La Diputació de Castelló organitza unes jornades de sensibilització per a frenar els discursos d'odi

La Diputació de Castelló organitza unes jornades de sensibilització per a frenar els discursos d'odi
La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial de Benestar Social i Igualtat, Patricia Puerta, en la presentació de les jornades 'Realidades'.
20 d'Octubre de 2022

La vicepresidenta i diputada provincial d'Igualtat i Benestar Social, Patricia Puerta, ha incidit en què el paper de les administracions ha de ser el d'impulsar accions contra la discriminació, la LGTBI fòbia i l'aporofòbia

La Diputació de Castelló ha acollit hui la presentació de les jornades de sensibilització ‘Realitats’ que se celebraran diumenge que ve 30 d'octubre de 2022 a la Casa de la Mar, a Castelló, i amb les quals es pretén conscienciar a la societat castellonenca sobre les diferents realitats socials amb les quals es conviu i frenar els discursos d'odi.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i diputada provincial d'Igualtat i Benestar Social, Patricia Puerta, qui ha incidit en què el paper de les administracions públiques ha de ser, precisament, el d'impulsar i donar suport a accions contra la discriminació, la LGTBI fòbia i l'aporofòbia. Cal assenyalar que la iniciativa sorgeix després de constatar-se que els delictes d'odi han augmentat un 5,63%, segons l'Informe sobre l'evolució dels delictes d'odi a Espanya 2021'. Davant aquesta situació, la Diputació de Castelló ha sigut sensible i ha posat en marxa aquestes jornades en les quals, a través de taules i tallers, es debatrà entorn dels delictes d'odi que es produeixen en contextos de pobresa, migració i dirigits a la comunitat LGBTIQ+. Es tracta d'una iniciativa de la Diputació de Castelló, que compta amb la col·laboració de l'agència Respira Comunicació com a organitzadora de la trobada i està dirigit a persones de totes les edats.

Puerta ha assenyalat que a Castelló “existeixen diferents realitats socials amb les quals es conviu i, desgraciadament, encara sentim i coneixem casos en els quals s'ataca a una persona per la seua condició sexual, per ser migrants o per la seua situació de vulnerabilitat”.

Referent a això, la vicepresidenta ha destacat que “és important saber identificar les necessitats, dificultats i reptes als quals s'han d'enfrontar en el seu dia a dia les persones amb menys recursos, els migrants i el col·lectiu LGTBI per a abordar aquestes situacions i conéixer la realitat de la discriminació en tots els àmbits”

“I si hi ha un objectiu clar que justifica la celebració d'aquestes jornades és, precisament, la necessitat de treballar junts i juntes per a conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania i acabar amb qualsevol tipus de discriminació”, ha afegit Puerta.

La diputada provincial ha acabat la seua intervenció assegurant que “si alguna cosa defensem des de la Diputació de Castelló és que la diversitat no ha de ser considerada com un problema ni una amenaça, sinó una oportunitat per a la societat”.

Programació

La completa programació de la jornada del diumenge, que abasta des de les 08.30 fins a les 23.00, inclou taules de debat, música en directe, projeccions, i activitats familiars i comptarà amb la participació d'experts en els diferents àmbits en els quals es cometen delictes d'odi. La jornada estarà guiada per Isabela Ruiz, actriu, ballarina i mestra d'educació especial i per Josemola, periodista, escriptor i mestre d'estudis LGBTQ+.

‘Realitats’ començarà amb una sessió de ioga, presa de consciència i meditació dirigida per Roberto Regal, professor de ioga i CEO de Respira Comunicació, que valora aquesta iniciativa com “una trobada que ens obliga a mirar de enfront de la diversitat de persones i circumstàncies amb les quals convivim i ens permet detectar els delictes d'odi que es comenten contra elles, el primer pas per a poder combatre-ho”.

Després d'aquesta primera presa de contacte i després de l'obertura institucional de la jornada, tindrà lloc una taula de debat sobre ‘Pobresa a la província de Castelló’, en la qual participen Núria Tendeiro, directora de la xarxa European Anti Poverty Network Comunitat Valenciana (EAPN CV) i Francisco García, sotsoficial major de la Guàrdia Civil de Castelló. Serà la primera de les tres taules previstes per a l'esdeveniment.

En la segona es debatrà entorn de ‘La Migració a Castelló’ i inclourà la projecció del curtmetratge documental ‘Guions sense papers’ a iniciativa de Pangea. Després del visionat, s'obrirà una reflexió amb les veus de Valentina Lema, mediadora intercultural de Pangea en l'Ajuntament de Castelló, una xarxa encarregada de la coordinació de polítiques d'atenció a les persones migrants amb les entitats locals de la Comunitat Valenciana i Alfonso Aranda i Diego Ángel Heredia, guàrdies civils pertanyents a EDATI, l'equip d'atenció a l'immigrant de la Guàrdia Civil. Aquesta taula comptarà també amb la moderació de Romary Vaamonde, CEO del Teler Innovació Social.

A la vesprada, s'abordarà la tercera i última taula de debat, amb la visibilització del col·lectiu LGBTQ+. Es projectarà el curtmetratge documental ‘Better Days’, de Fran Herrero i s'escoltaran les reflexions de Josemola; Nerea Flores, estilista i altres ponents pendents de confirmar.

En la programació de ‘Realitats’ també s'ha contemplat activitats per a famílies diverses, com un taller de pintura per a públic infantil i juvenil i el taller de polseres diverses, a càrrec de CLGS (Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Safor). Matí i vesprada estarà en marxa la performance Fruit&Love Tatoo, amb Martín Moltó i Ana Banana i, a més, està confirmada l'actuació del grup cubà AR-Latin, que repassarà els grans èxits de la música llatina. Com a colofó final, després de la lectura del manifest “Realitats”, començarà l'espectacle Queer Kansas Party, amb el show drag de La Paca ConPelos, Eco Delantro i La Xiqueta Delantro.

Segons els seus organitzadors, ‘Realitats’ és una trobada necessària per a ‘conéixer i comprendre altres realitats que no vivim, però amb les quals convivim. Només treballant junts podrem fer front als delictes d'odi en la nostra societat’.