La Diputació de Castelló inaugura una exposició sobre l’impacte dels fons europeus a la província

La Diputació de Castelló inaugura una exposició sobre l’impacte dels fons europeus a la província
22 de Decembre de 2020

La instal·lació fotogràfica mostra una quinzena de projectes desenvolupats gràcies a la Política de Cohesió de la UE

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat provincial de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització, Pau Ferrando, han inaugurat aquest matí l’exposició fotogràfica ‘Europa per la província’, que podrà visitar-se a l’entrada del Palau de les Aules durant les festes de Nadal. Aquesta instal·lació forma part de la campanya audiovisual que ha dut a terme el Centre Europe Direct Castelló en xarxes socials durant els darrers mesos i que ha mostrat, a través de l’etiqueta #EuropaPorLaProvincia, l’impacte socioeconòmic dels Fons de Cohesió de la UE a les comarques de Castelló. El material audiovisual pot visitar-se permanentment al web, a través de l’adreça https://europedirectcs.dipcas.es/es/acontecimientos/public/ver?id=28

José Martí ha destacat la importància de “comptar amb Europa per a poder impulsar projectes que ajuden a fer front sobretot al repte demogràfic”, subratllant en aquest sentit actuacions vinculades a la transició energètica, la connectivitat digital, la transformació social o la despoblació. Per al president de la institució provincial “és el moment de les diputacions, que han de liderar la reconstrucció de la província amb els fons europeus com un dels grans objectius”.

«El cofinançament dels Fons Estructurals europeus com el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), ha sigut cabdal per a la protecció i recuperació del patrimoni cultural i mediambiental de la nostra regió, així com per a fomentar l’emprenedoria econòmica i social de les zones rurals i per a fer els primers passos cap a un paradigma sostenible als nostres municipis», ha assenyalat Ferrando. «Aquesta exposició ens serveix com a punt d’inflexió per planificar nous projectes amb què assolirem la doble transició ecològica i digital de la mà dels Fons de Reconstrucció europea que ens ajudaran a enfrontar a partir d’ara els reptes climàtic i demogràfic a la nostra província».

Cal destacar que aquesta campanya de comunicació es troba cofinançada per la Direcció General Política Regional de la Comissió Europea sota el lema #Euinmyregion, que té com a finalitat augmentar la visibilitat dels projectes cofinançats per la Unió Europea en tota la seua extensió.

La Política de Cohesió és la principal política d’inversió de la Unió Europea, que pretén promoure el desenvolupament econòmic, social i territorial en les diferents regions europees. Amb aquesta, la Unió Europea busca reduir aquelles disparitats existents entre els diferents nivells de desenvolupament, posant l’accent als territoris rurals, a les zones afectades per una transició industrial o aquelles regions que pateixen desavantatges naturals o demogràfiques greus i permanents.

Entre els projectes duts a terme a la província de Castelló que es destaquen a l’exposició es troben la restauració del Castell de Xivert i les obres de millora de l’Ermita de Santa Llúcia d’Alcalà de Xivert-Alcossebre, la conservació del Castell de Peníscola o la rehabilitació de la Torre de Càlig, així com de la Casa Boix Moliner de les Coves de Vinromà, en l’apartat de conservació de patrimoni. Dins de les iniciatives de repte demogràfic LEADER a l’interior, trobem l’estudi fotogràfic Trapecio, que Eloy Rodríguez ha obert a Altura, i la posada en marxa del projecte esportiu Futhsuku per part del jove de Benlloc Gerard Hernando. Altres iniciatives impulsades a través dels GAL, com el taxi rural adaptat a Sant Mateu, i altres d’eficiència energètica per a xicotetes empreses agroalimentàries o de turisme verd, com Sant Pere Homes a Benifassà, també tenen protagonisme en aquesta mostra.