La Diputació de Castelló col·labora amb l'associació TeaCast en l'edició d'una guia sobre l'autisme

La Diputació de Castelló col·labora amb l'associació TeaCast en l'edició d'una guia sobre l'autisme
La Diputació de Castelló col·labora amb l'associació TeaCast en l'edició d'una guia sobre l'autisme.
15 de Decembre de 2022

La vicepresidenta i diputada provincial, Patricia Puerta, ha reafirmat, en l'acte de presentació de la guia, el suport de la institució provincial “a accions que milloren la qualitat de vida”

La Diputació de Castelló ha col·laborat en l'edició d'una guia impulsada per l'associació TeaCast sobre el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) amb l'objectiu d'oferir un primer suport d'informació i orientació per a les famílies que han rebut un diagnòstic o possible diagnòstic d'autisme.

La guia ha sigut presentada hui en un acte al qual ha assistit la vicepresidenta i diputada provincial de Benestar Social, Patricia Puerta, i la presidenta de l'associació, Yolanda Arnau.

Puerta ha assenyalat que des de la Diputació de Castelló, i d'acord amb els seus eixos estratègics i d'acció política de treballar per i per a les persones i millorar la seua qualitat de vida, “hem col·laborat amb TeaCast en aquesta iniciativa que secundem des del primer moment, i ens enorgulleix poder dir que som una de les primeres províncies a nivell nacional que pot oferir aquesta guia com a eina informativa a les famílies”.

La vicepresidenta ha assenyalat que “no són pocs les pors que sorgeixen quan una família rep un diagnòstic de Trastorn de l'Espectre Autista, per la qual cosa comptar amb associacions com Teacast i, a més, poder tindre aquesta guia orientativa, dona seguretat i, sobretot, tranquil·litat a les famílies”. “A més, no podem oblidar que aquestes pors són encara més accentuades en les famílies que resideixen en municipis xicotets o rurals, que poden sentir-se més sols”, ha afegit.

Puerta ha afegit que “l'autisme abasta un espectre molt ampli, no hi ha dos casos iguals, ni un decàleg d'actuació, però sí que es pot orientar i informar les famílies en el primer moment del diagnòstic, i oferir aqueix suport i acompanyament que necessiten, sobretot al principi”.

Cal assenyalar que la nova xifra de prevalença de persones amb condicions de l'espectre autista és d'1 de cada 59 naixements. “Una xifra que ens obliga a prendre consciència i a actuar perquè totes les persones que presenten aquesta condició puguen accedir a un diagnòstic integral i de manera precoç”, ha afegit la vicepresidenta.

Per part seua, Yolanda Arnau ha assenyalat que aquesta guia “és fruit de les necessitats que troben cada dia les famílies” i respon “a la necessitat de què disposen de tota la informació necessària des del primer moment perquè així millora la vida de la persona amb un diagnòstic de TAE i també la de la seua família”.

Arnau ha detallat que la guia consta de 25 pàgines, abasta tant el vessant personal com professional, inclou un glossari, informa sobre com accedir a les ajudes i s'ha dissenyat per a una consulta àgil i familiar.

Per a famílies i professionals

La guia està pensada per a les famílies, però també pot ser útil en l'àmbit mèdic, en centres escolars, en l'àmbit del treball social i per a tots els agents relacionats amb la primera infància que, tard o prompte, poden haver de tractar de prop algun cas de diagnòstic d'autisme.

Les guies estaran a disposició per a les famílies que s'acosten a l'associació i també es repartiran en les Unitats de Salut Mental Infantil i Serveis de Neuropediatria. També estarà disponible en breu, en la seua versió en línia, a través de la web de l'associació: www.teacast.es.