La Diputació i la Generalitat milloraran la coordinació per a una resposta eficaç davant emergències

La Diputació i la Generalitat milloraran la coordinació per a una resposta eficaç davant emergències
26 d'Agost de 2019

El president de la institució provincial, José Martí, es reuneix en la plaça de les Aules amb el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel

Castelló, 26.08.2019. La  Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana milloraran la coordinació en les actuacions vinculades a les emergències i impulsaran una adequada integració del Consorci Provincial de Bombers en la plataforma tecnològica que dona suport a l'activitat de l'“1·1·2 Comunitat Valenciana”. És un dels acords aconseguits després de la reunió mantinguda hui en el Palau Provincial entre el president de la Diputació, José Martí, i el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

José Martí ha destacat la necessitat de “una coordinació coordinada, tant en temes d'emergències vinculats als bombers com a la protecció civil”. Martí ha deixat clar que “la labor del Consorci de Bombers té prioritat màxima per a la Diputació, afegint en aquest sentit que els donarem tot el nostre suport”.

José Martí ha mostrat també la seua satisfacció pel bon resultat dels treballs de prevenció de les brigades de mitigació que realitzen de forma conjunta la Diputació i la Generalitat. “Veurem si es pot augmentar la col·laboració de cara a 2020 perquè la prevenció és essencial perquè els nostres municipis tinguin protecció màxima”, destaca el president.

José María Ángel, per part seua, ha enaltit el paper de Consorci Provincial de Bombers, subratllant el “prestigi” de la seua plantilla, “que és coneguda en tot el país per “tindre grans professionals que donen una ràpida resposta a temes d'emergències com a incendis, accidents, inundacions o rescats”. Ángel ha insistit també a millorar els sistemes de comunicació entre les administracions “perquè la resposta sigui molt més eficaç, sobretot si tenim en compte que el canvi climàtic que ja viu el planeta ens condicionarà molt i ens exigirà una eficiència total”.

Un altre dels aspectes tractats és poder aprofitar la labor formativa que s'existeix en l'institut de Jérica-Viver, on es forma a tècnics en Emergències i Protecció Civil, per a veure si hi ha alguna possibilitat que la Diputació estudie la concessió de beques perquè aquests tècnics puguen assessorar els municipis de la província a l'hora de realitzar diagnòstics i ajudar en l'elaboració de plans d'emergències municipals.

Dispositiu per a les pluges

La Diputació de Castelló, amb l'objectiu de previndre els efectes de les fortes precipitacions que podrien arribar demà dimarts a la Comunitat Valenciana, ha activat el dispositiu del Consorci Provincial de Bombers que coordinarà un total de 175 efectius diaris. Aquesta coordinació inclou efectius de bombers professionals, bombers voluntaris, efectius de Protecció Civil de la Diputació, coordinadors, personal de comunicacions, comandaments de guàrdia i bombers forestals de la Generalitat assignats al Consorci.

Encara que la previsió indica que la part més activa de la DANA prevista per a aquest dimarts afectarà especialment a Alacant i València, el Consorci Provincial de Bombers insisteix en tindre precaució ja que l'Agència Estatal de Meteorologia ha emés per a demà avís groc per pluges i tempestes en tota la província.

El departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els cinc parcs de bombers voluntaris d'Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat.

Enfront del risc d'inundacions el Consorci Provincial de Bombers compta amb 21 camions autobomba donats suport per 52 equips per a traure aigua que es divideixen en 12 electrobombas, 32 motobombas i 8 turbobombas. Entre les electrobombas es compta amb dues bombes de buidatge d'aigua de gran cabal i un especial per a acovardeixi de sòlids i fangs.

D'altra banda, també es compta amb l'equipament dels 14 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

Cal tenir en compte que al costat de tot aquest dispositiu, el Consorci Provincial de Bombers té també disponibles la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA ( Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els quatre parcs de bombers professionals.

La URA disposa d'un vehicle remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar. A més, en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb dues embarcacions zodiac de rescat en baix calat, tres motos aquàtiques de rescat, cinc pots de rescat en zones d'aigua estancada i dues embarcacions semirrígidas per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló i Borriana.

Finalment, és necessari destacar que en cas de ser necessària la intervenció de mitjans aeris per a rescats, s'activarien de forma immediata els bombers de la Unitat de Rescat de Muntanya del Consorci al costat de l'Helicòpter de rescat de la Generalitat.