La Diputació digitalitza 5.200 arxius d'Herbers per a salvaguardar la història de la població

La Diputació digitalitza 5.200 arxius d'Herbers per a salvaguardar la història de la població
25 de setembre de 2019

El president de la institució provincial, José Martí, destaca el clar compromís de l'actual corporació per continuar desenvolupant el Pla d'Arxius, que podrien beneficiar a uns 70 municipis

Protegir la memòria dels municipis d'interior i aconseguir catalogar i salvaguardar el seu patrimoni documental i fotogràfic és l'objectiu que s'ha marcat la Diputació de Castelló dins d'un Pla d'Arxius que ha escrit ja el seu primer capítol amb la posada en valor dels fons de l'Ajuntament d'Herbers, a la comarca dels Ports, que serà el primer d'altres actuacions futures que té planificada la institució provincial ja que són 70 els municipis interessats.

El president de la Diputació, José Martí, acompanyat per la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, i la responsable de l'àrea d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions, María Jesús Gimeno, ha visitat aquest matí l'Ajuntament d'Herbers, on el seu alcalde, Daniel Pallarés, ha rebut el total d'arxius catalogats, entre els quals s'inclou la digitalització d'uns 5.200 documents i fotografies, que van des de l'any 1295 fins a 2017.

El president de la Diputació, José Martí, ha felicitat l'alcalde per l'interés mostrat per cuidar del ric patrimoni del poble i ha enaltit la labor de l'àrea que coordina María Jesús Gimeno “pel conscienciós treball per a recuperar la història d'Herbers, amb pergamins, documents i fotografies de gran valor i part de la memòria col·lectiva de la localitat”.

Martí ha aprofitat per a expressar "l'interés especial de la nova Diputació pels nostres pobles i, especialment, pels d'interior, perquè és important que siguem capaços d'estar al seu costat i, com en aquest cas, ajudar-los a protegir la seua història”.

Per part seua, l'alcalde d'Herbers, Daniel Pallarés, ha agraït la implicació de la Diputació pel treball desenvolupat durant aquests últims mesos. “Tenim fons documentals molt importants i gràcies a la Diputació es podran mantindre i conservar, tant per als investigadors com per a les generacions futures”. Segons Pallarés, és fonamental per a Herbers “que tinguem la nostra història guardada per a poder continuar escrivint el nostre futur”.

La responsable de l'àrea d'Arxius, Gestió Documental i Publicacions, María Jesús Gimeno, s'ha encarregat de coordinar un gran treball per a inventariar, catalogar i descriure tots els documents d'Herbers, que van de l'any 1295 fins a 2017. Entre ells, els fons fotogràfics del Baró d'Herbers i documents històrics rellevants. “Una vegada fet el treball hem retornat la documentació al poble, alguns d'ells digitalitzats i uns altres protegits en caixes de conservació adequades”, explica Gimeno, qui assenyala que hi haurà uns 5.200 documents guardats en format digital.

Entre el ric patrimoni documental d'Herbers, María Jesús Gimeno destaca el fons de fotografies del Baró d'Herbers, que va de l'any 1890 al 1910. “Estan en molt bon estat i ara les hem digitalitzat, descrit, inventariat i catalogat”. I com a dada curiosa està el més antic de l'arxiu del poble, centrat en un document en el qual la baronessa establia les condicions perquè un veí posara en marxa un forn.