La Diputació de Castelló i FACSA traslladen a les depuradores d’interior el projecte ‘Covid Water’

La Diputació de Castelló i FACSA traslladen a les depuradores d’interior el projecte ‘Covid Water’
5 de Juny de 2020

L’estudi analitzarà les aigües procedents de nou localitats de menys de 5.000 habitants per detectar possibles rebrots de Covid-19

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, han visitat aquest matí les instal·lacions de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del terme municipal de Tales, que dona també servei a la localitat de Suera, per a presentar el projecte ‘Covid Water’, que es desenvoluparà a les depuradores gestionades per la Diputació als municipis de menys de 5.000 habitants. Ambdós representants provincials han estat acompanyats per l’alcalde de Tales, Vicente Juan Prades, el president de FACSA, Erique Gimeno, el director general de la companyia, Jose Claramonte, així com pel director de l'àrea de depuració, Luis Basiero, la tècnica d’I+D+i del Grupo Gimeno, Núria Zamorano, i el responsable de les EDAR de Diputació, Fernando Mañas.

El projecte ‘Covid Water’ d'investigació sobre SARS-CoV-2 s'expandeix a la província de Castelló gràcies a la col·laboració entre la Diputació de Castelló i FACSA i té com a principal objectiu la detecció del material genètic del virus causant de la malaltia en aigües residuals procedents de les localitats de Suera, Tales, Eslida, Aín, Traiguera, la Jana, Vall de Almonacid, Algimia de Almonacid i la Vall d'Alba.

La informació obtinguda amb aquest projecte, a partir de la detecció i quantificació del material genètic, permetrà generar una alerta primerenca en els municipis de la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes. Per a això, es realitzarà un seguiment dels nivells de càrrega vírica en les depuradores dels municipis seleccionats. D'aquesta manera, la iniciativa contribuirà a millorar la prevenció de futurs rebrots, aportant indicadors que faciliten la presa de decisions de mesures que han demostrat ser eficaces per a frenar l'expansió del virus, com són el confinament i el distanciament social.

Al final de la visita, el president de la Diputació i alcalde de Suera, José Martí, ha assenyalat que «ens sembla molt adequat col·laborar amb un projecte d'aquestes característiques que implica institucions públiques i empreses privades i que té com a objectiu ajudar a combatre el virus i els seus efectes». També ha assenyalat que la pandèmia ens ha de fer reflexionar «sobre la importància de la ciència en les nostres vides i en la nostra realitat, alguna cosa que es posa clarament de manifest en aquest projecte». Ha finalitzat la seua intervenció incidint en què «la ciència és un element fonamental de desenvolupament» i expressant el seu desig que «cada vegada sapiem més del virus».

Per la seua banda, el diputat provincial de Cicle integral de l’Aigua, Ignasi Garcia, ha manifestat que «aquest projecte resultarà de molta utilitat a partir d’ara, que la població d’aquests municipis augmenta pel trasllat del veïnat de segona residència. Aquesta circumstància demogràfica dels pobles d’interior permetrà localitzar de manera precoç i precisa la presència i dimensió d’aquests possibles rebrots».

La investigació s'està duent a terme a partir de la combinació de la informació demogràfica, epidemiològica i ambiental dels municipis amb les dades obtingudes de la presa de mostres en les aigües residuals de les diferents estacions depuradores. Aquesta informació, tal com ha apuntat Claramonte, «serà posteriorment integrada en l'eina digital ‘Covid Water’, que combina avançats sistemes d'informació geogràfica amb recursos d'intel·ligència artificial i anàlisis massives de dades».

Està previst que l’estudi es duga a terme durant, almenys, tres mesos, cosa que permetrà fer un seguiment detallat de l’evolució de l’epidèmia per Covid-19 a les comarques de Castelló durant les fases de desescalada i nova normalitat.