La Diputació de Castelló presenta la plataforma rural intel·ligent Smart Villages als ajuntaments

La Diputació de Castelló presenta la plataforma rural intel·ligent Smart Villages als ajuntaments
10 de Març de 2020

• Aquesta ferramenta telemàtica permet monitoritzar i gestionar de manera més eficient i sostenible els recursos municipals

La Diputació de Castelló ha presentat avui al Palau de les Aules el projecte europeu Smart Villages, per mitjà del qual es posarà a l’abast dels municipis una plataforma intel·ligent que permetrà gestionar els recursos municipals de manera més sostenible i eficient. L’acte institucional ha estat inaugurat pel president José Martí, qui ha estat acompanyat pels diputats de Cicle Integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia; de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, i de Promoció Econòmica i Internacionalització, Pau Ferrando. «Sabem que el futur mira cap a la digitalització i des de la Diputació de Castelló volem avançar-nos posant a disposició dels 135 municipis de la província les eines i el suport tècnic per a poder portar a terme aquesta vertadera xicoteta gran revolució per als nostres pobles», ha manifestat Martí.

A més a més, l’esdeveniment ha comptat amb la presentació del funcionament tècnic de la plataforma i de dos casos de bones pràctiques a les poblacions de Vallat i Arañuel per part de les empreses tecnològiques implicades en el desenvolupament. Actualment, hi ha en marxa diversos projectes pilot relacionats amb la monitorització de dades de despesa en enllumenat públic i abastiment d’aigua que permeten, per una banda, millorar la il·luminació i fer una gestió eficient de l’energia als carrers i edificis públics i, per l’altra, optimitzar la gestió i el ús de recursos hídrics gràcies a la detecció precoç de fugues a través de sensors intel·ligents situats en diversos punts de les canalitzacions.

En aquesta línia, Garcia ha incidit en què «Smart Villages és una ferramenta que la Diputació posa a l’abast de les xicotetes perquè no es queden a la cua en el procés de transició ecològica que reclama el context actual d’emergència climàtica». Segons el diputat de Renovables, «per anar cap a un nou model energètic, cal tenir coneixement de com estan funcionant les inversions per a l’eficiència que es porten a terme als municipis». En eixe sentit, «la plataforma permetrà als ajuntaments tenir informació sobre despesa econòmica i l’empremta de carboni que generen i aplicar mesures que optimitzen el funcionament de les instal·lacions», ha dit.

Per la seua banda, Pérez ha instat els pobles a sumar-se a «aquest nou model de comunitat que fa de la gestió eficient dels recursos la seua senyera».  Ferrando ha recordat que aquest projecte, que compta amb un pressupost de 410.451,25€,  ha estat cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, dins de l'Objectiu Temàtic 4 – Economia Baixa en Carboni.

Smart Villages és una plataforma tecnològica intel·ligent que ofereix la capacitat de monitoritzar i gestionar de forma centralitzada un conjunt ampliable de serveis municipals. A més de les aplicacions relacionades amb la qüestió de la transició ecològica de la província, per a la qual s’ha implementat originàriament aquest sistema d’informació, la ferramenta permetrà la integració d’altres variables relacionades, per exemple, amb  la categorització d’actius municipals i patrimonials o l’optimització de recursos turístics i altres aplicacions ciutadanes.

El projecte que s’ha presentat avui contempla la realització d’un pla de formació i divulgació destinat al personal tècnic dels ajuntaments i mancomunitats, al que també tindran accés les pimes del sector de les TIC a la província i que es desenvolupara al llarg de l’any.

Per a més informació, poden adreçar-se a la web https://smartvillages.dipcas.es