La Diputació de Castelló incorpora nous membres al Consell Assessor de Publicacions per a continuar potenciant el patrimoni literari de la província

La Diputació de Castelló incorpora nous membres al Consell Assessor de Publicacions per a continuar potenciant el patrimoni literari de la província
6 de Juliol de 2025

La diputada de Publicacions, Marisa Torlà, destaca “el paper estratègic que té el Consell Assessor de Publicacions en la difusió i promoció de llibres amb firma de Castelló”, i incidix en la importància de “incorporar professionals del sector, perquè ells són els que millor coneixen la nostra cultura”.

La Diputació Provincial de Castelló ha incorporat nous membres al Consell Assessor de Publicacions (CAP) per a continuar potenciant el patrimoni literari de la província.

La diputada de Publicacions, Marisa Torlà, ha destacat “el paper estratègic que té el Consell Assessor de Publicacions en la difusió i promoció de llibres amb firma de Castelló”, i ha incidit en la importància de “incorporar professionals del sector a este òrgan, perquè ells són els qui més coneixements tenen i els que millor coneixen la cultura castellonenca”.

El Consell Assessor de Publicacions (CAP) es va crear en 2018 i, d'acord amb el seu Reglament de funcionament, es configura com un òrgan consultiu, amb l'objectiu de “estudiar, orientar i deliberar les obres que seran publicades pel Servei de Publicacions d'entre les sol·licituds efectuades per particulars i entitats, independentment dels acords establits amb la Universitat Jaume I i altres entitats”, ha explicat la diputada provincial.

Este es reunix, de manera ordinària, dos vegades a l'any. Així doncs, en l'última reunió celebrada es va materialitzar la incorporació de Rosalía Torrent Esclapés i Joan Francesc Mateu Bellés. Els dos se sumen a una llarga llista en la qual es troben: J, Henri Bouch, Antonio J. Gascó Sidro, Lluís Gimeno Betí, Rosa Monlleó Peris, Ferran Olucha Montins, Carmen Pérez Aparicio, José Quereda Sala, Josep Miquel Santacreu Soler y José Luis Vidal Pérez. “Onze castellonencs de dedicació a la cultura”, ha subratllat Marisa Torlà.

En este sentit, la diputada de Publicacions, qui exercix com a presidenta del CAP, per delegació de la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha valorat positivament la labor que realitza este òrgan consultiu, perquè “permet traure a la llum obres de gran valor cultural, històric i literari per a Castelló”.

Així mateix, Torlà ha ressaltat que tots els seus membres “són “persones de provada vàlua científica, dedicació a la cultura o altres qualitats que les fan mereixedores de la seua inclusió”. “Especialment, són coneixedores de la societat i la cultura de la província de Castelló i els seus municipis i comarques”, ha afegit.

Per a la diputada de Publicacions, “el treball que realitzen tots els membres del CAP és fonamental i complementa la gran labor que realitza el servei de Publicacions de la Diputació de Castelló que, amb el pas del temps, s'ha convertit d'una ferramenta de promoció cultural i de vertebració de la nostra terra a través de la literatura”.

Entre les funcions del CAP, tal com ha manifestat la diputada provincial, està la de “emetre informes previs a requeriment d'un òrgan de la Diputació sobre les publicacions a realitzar, així com la planificació anual del Servei de Publicacions”. A més, el CAP s'encarrega de fer el seguiment en el compliment dels acords adoptats per la Diputació de Castelló sobre propostes i d'assessorar el Govern Provincial sobre les grans línies editorials i de política cultural, entre altres funcions, com la de consular sobre política cultural i conéixer les ordenances de competència provincial.

“Esta és una província amb una riquesa lingüística i cultural que val la pena mantindre i difondre per a continuar posant-la en valor. I, des de la Diputació de Castelló, amb el CAP, continuarem treballant per a promocionar la literatura i els escriptors de Castelló”, ha conclòs la diputada Marisa Torlà.