La Diputació de Castelló i la UNED presenten la ‘Càtedra d'Igualtat i Benestar Emocional i Psicològic’ per a fomentar la investigació

La Diputació de Castelló i la UNED presenten la ‘Càtedra d'Igualtat i Benestar Emocional i Psicològic’ per a fomentar la investigació
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la vicepresidenta Patricia Puerta, amb el rector de la UNED, Ricardo Mairal, i la vicerrectora d'Investigació Rosa María Martín.
20 de setembre de 2022

El president José Martí destaca que aquesta col·laboració amb la universitat a distància suposarà “seguir avançant cap a l'assoliment d’un objectiu clar: la igualtat i la salut mental”

La Diputació de Castelló i la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) han presentat hui la ‘Càtedra Diputació de Castelló d'Igualtat i Benestar Emocional i Psicològic’ amb l’objectiu de fomentar la docència, la investigació, la difusió de coneixement i la innovació en l'estudi de la igualtat i el benestar psicològic i emocional de la ciutadania de la província.

El president de la institució provincial, José Martí, ha destacat que aquesta col·laboració amb la universitat a distància suposarà “seguir avançant cap a l'assoliment d’un objectiu clar: la igualtat i la salut mental, a més de ser un exemple que la Diputació de Castelló és una diputació clarament compromesa amb la igualtat i el benestar de les persones”.

La vicepresidenta i diputada provincial d’Igualtat i Benestar Social, Patricia Puerta, ha destacat que aquesta col·laboració entre la institució provincial i la UNED surt en el context de l'‘Estratègia provincial per a la Igualtat entre homes i dones’. A este respecte, Puerta ha detallat que la finalitat és “contribuir a millorar la sostenibilitat de la vida investigant i actuant sobre les condicions de les possibilitats d'una vida digna, condicions socials i econòmiques que no són automàtiques i que han de procurar-se per part de les administracions”. “Per això, des de diputació s'ha vist la necessitat d'investigacions que permeten l'anàlisi de la situació concreta de la província de Castelló, perquè després puguen materialitzar-se en accions de sensibilització, campanyes motivadores, cursos de formació, materials audiovisuals, etc.”, ha afegit la vicepresidenta.

Per la seua part, el rector de la UNED, Ricardo Mairal, ha posat el focus en “la rellevància que tenen les aliances amb els territoris per a poder dur a terme investigacions tan ambicioses com la càtedra que presentem hui.

Aquesta càtedra compta amb el suport imprescindible de la Diputació de Castelló i els recursos científics i tècnics de la UNED, una universitat atenta als problemes actuals dels ciutadans i les ciutadanes i que compta amb la capacitat per a aportar solucions a través de l'estudi, la investigació i la divulgació, en un tema tant personal com universal que és el de la igualtat i el benestar psicològic”.

La ‘Càtedra Diputació de Castelló d'Igualtat i Benestar Emocional i Psicològic’ incideix en les necessitats i interessos locals, la connexió amb el territori i el coneixement científic. A més, actua com a agent dinamitzador de divulgació científica i millora dels serveis dirigits a la població de la província de Castelló.

D'aquesta manera, la càtedra desenvoluparà la seua missió mitjançant quatre línies d'activitat. La primera d'elles va lligada a la investigació, amb la realització de projectes d'investigació sobre aspectes psicobiològics del benestar psicològic i emocional en col·lectius vulnerables de la província. La segona línia està relacionada amb la transferència del coneixement i suport a la labor professional mitjançant l'aplicació d'intervencions basades en resultats d'investigació, com ara la realització de trobades de caràcter científic-professionals sobre la temàtica d'interés de la Càtedra o l'organització de jornades tècniques i seminaris per a promocionar el benestar psicològic i emocional.

La tercera activitat plantejada és la de divulgació dels continguts a professionals i ciutadans mitjançant l'elaboració de continguts formatius, guies de bones pràctiques i compartir els resultats del projecte en la web i mitjans de comunicació. Finalment, el projecte planteja la formació en igualtat especialitzada a través de cursos formatius d'extensió universitària a distància/virtuals, semipresencials i presencials. Sobre aquestes quatre línies s’impulsen el progrés sociocultural de la igualtat en el nostre territori.