La Diputació canvia ‘el xip’ de Cultura per a ser “més transparents i equitatius” en la gestió

La Diputació canvia ‘el xip’ de Cultura per a ser “més transparents i equitatius” en la gestió
25 de Novembre de 2019

La institució provincial destina 5,2 milions als pressupostos de 2020 i avança en la retirada dels convenis singulars

L’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló es reformula en 2020 a fi de ser més “transparent i equitatiu a l’hora d’invertir els diners públic”. Així s’ha expressat la diputada responsable Ruth Sanz, qui l’any que ve gestionarà un pressupost proper als 5,2 milions d’euros -sense contar el cost de personal- que vindrà acompanyat “per una nova metodologia de gestió basada en la responsabilitat i la transparència”. Aprofundint en el tema, Sanz ha avançat que “passarem d’una política basada en els convenis singulars a la democratització de les ajudes, que passaran a ser per concurrència competitiva”. Amb aquest nou concepte de Diputació les ajudes per a la realització d’esdeveniments culturals s’apujaran un 50% respecte a 2019 fins a arribar als 300.000 euros i es manté la xifra de la línia de subvencions per a programes culturals amb 350.000 euros.

“S’ha acabat el clientelisme”. Un dels punts en que ha volgut incidir Sanz en “aquesta nova etapa” és “eliminar el que comunament coneixem com a ‘barra lliure’ i que a la Diputació es veia reflectit, per posar un exemple, en un abús dels recursos de la Impremta Provincial o del Servei de Restauració”. A partir d’ara, ha dit, “crearem un reglament d’ús per tal que els criteris tècnics i professionals, i no els polítics-clientelars, siguen els que determinen el funcionament de la institució, una mentalitat completament diferent a la dels governs successius del Partit Popular”.

Pel que fa a les inversions en patrimoni que es realitzaran al llarg del proper any, el nou pressupost prioritza una fase més de la rehabilitació del Castell Templer de Peníscola amb més de 300.000 euros consignats a dita fita.

LES NOVETATS

Dins d’aquest ‘canvi de xip’ també incorporen novetats destacables, com la creació d’un Circuit Cultural Provincial “amb el que volem apropar la cultura de gran format als pobles, i sempre de forma equitativa”. A més a més, els nous comptes públics inclouen per primera vegada en la Diputació de Castelló una línia de 50.000 euros per normalització lingüística i la creació d’un concurs de composició en el marc del Certamen Provincial de Bandes. Aquest últim, ha confirmat Sanz, renovarà les seues bases “per a fer-lo més atractiu i ampliar el nombre d’agrupacions participants”.