La Diputació arranca el seu innovador programa de visites escolars al Castell de Peníscola

La Diputació arranca el seu innovador programa de visites escolars al Castell de Peníscola
28 de Novembre de 2018

La Diputació ha iniciat ja el seu innovador programa de visites escolars al Castell de Peníscola com un pas més de la seua aposta per impulsar aquest monument com a motor turístic per a tota la província.

28 de novembre de 2018. La Diputació ha iniciat ja el seu innovador programa de visites escolars al Castell de Peníscola com un pas més de la seua aposta per impulsar aquest monument com a motor turístic per a tota la província. I és que el Govern provincial ha posat tots els recursos per a renovar la imatge de la fortalesa i l'experiència de la seua visita per a convertir-lo en el millor castell visitable d'Espanya a través del seu potent Pla director que ara inicia la seua segona fase i en el qual preveu una inversió total de 3,5 milions d'euros.

Més de 50 alumnes de 5é i 6é curs de l'IES Diputació del Complex Socioeducatiu de Penyeta Roja han estat els primers a participar en aquest innovador programa. El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “amb aquest programa estem enriquint la visita al Castell convertint-la en tota una experiència didàctica que ofereix coneixements de forma lúdica. A partir d'ara els col·legis i instituts que vullguen participar en aquestes visites, poden preparar la seua excursió abans de vindre al Castell, amb continguts audiovisuals i unitats didàctiques de primer ordre, per a després recórrer les instal·lacions de la fortalesa amb més continguts i més activitats lúdiques i completar l'experiència una vegada tornen a les classes i inclús amb els seus pares i mares”.

En aqueix sentit, Sales ha insistit en el fet que “l'aposta de la Diputació per optimitzar el potencial del Castell de Peníscola comprén totes les perspectives, la purament cultural de recuperació del patrimoni, i també la de difusió d'aqueix patrimoni cultural alhora que es dinamitza l'activitat del municipi i la província. Tenim una autèntica joia patrimonial, i, sent molt conscients de les possibilitats que això suposa per a la província, les anem a aprofitar i potenciar totes per a continuar generant riquesa”.

Jugar i aprendre

El programa s'ha dissenyat perquè l'experiència dels xiquets i xiquetes siga en forma de joc perquè alhora que aprenen, també es divertesquen. La interacció dels xiquets i xiquetes amb l'experiència de la visita és quelcom que s'ha tingut molt en compte en l'elaboració dels continguts que se centren en l'època templària i del Papa Luna. Per a això, es compta amb fitxes, contes i vídeos que van guiant el xiquet o xiqueta pel Castell de Peníscola, també amb les fitxes del professorat que són continguts específics per als mestres.

Cal tindre en compte que el Castell de Peníscola està considerat entre els 15 millors del panorama nacional pel seu elevat nombre de visitants, immillorable estat de conservació i restauració de l'edifici i per les seues accions de dinamització turisticocultural.

Convertir-lo en el millor castell visitable d'Espanya

La Diputació de Castelló està decidida a convertir el Castell de Peníscola en el millor castell visitable d'Espanya amb el seu ambiciós Pla director la primera fase del qual ja ha conclòs i amb el recent inici de la seua segona fase. Una autèntica modernització i transformació de la visita que ara és tota una experiència turística adaptada als distints públics.

Ja la primera part Pla director ha suposat la recuperació i condicionament de les sales de la planta baixa del castell i les sales pontifícies, obrint a les visites totes les sales que anteriorment es dedicaven a labors administratives i que ara es concentren en el far, també habilitat per a tal fi per la Diputació. La museografia d'aquestes sales i l'adequació del far com a centre de recepció de visitants han estat ja també realitzades com a part d'aquesta primera fase.

La segona fase acabada d'iniciar contempla la reparació i impermeabilització de cobertes i façanes i la recuperació, condicionament i museografia de les sales circumdants al pati d'armes i lavabos. Per a la seua execució, com està ocorrent fins ara, la Diputació adapta la realització de les obres als períodes més adequats per a no interferir en el rendiment turístic del monument.

Cal recordar que a això responen iniciatives com les rutes senyalitzades de Castelló Territori Templer, o la sèrie documental de Canal Història amb aquest mateix nom.

A aquesta fase li seguiran dues més en 2020 i 2021 amb les què es culminarà el projecte mitjançant la restauració del Parc d'Artilleria, la recuperació del bastió d'entrada al Castell i la il·luminació exterior de la muralla.

Gran aposta per les Noves Tecnologies

En aquest decidit impuls de la Diputació al potencial turístic del Castell de Peníscola hi ha un gran protagonisme també de les noves tecnologies, amb l'activació de la nova pàgina web (castelldepeniscola.dipcas.es) i l'aplicació per a dispositius mòbils (App) per tal de visibilitzar millor les virtuts del monument, enriquir la seua visita i facilitar la compra d'entrades online a totes les persones interessades a visitar-lo sense necessitat de fer cues.

A més de la informació d'horaris i obertures, la pàgina desplega una introducció als 700 anys d'història del Castell fent especial insistència en els seus constructors templers i en el seu més il·lustre inquilí, el Papa Luna, informació de cada una de les sales que poden visitar-se, l'agenda d'esdeveniments culturals, un vídeo amb espectaculars imatges de la fortalesa i una galeria de fotos que permeten a les visites preparar la seua visita.

A més, la pàgina ofereix la possibilitat d'adquirir les entrades de forma online, la qual cosa agilitza l'entrada i ofereix una millor experiència a les visites que en els dies punta d'estiu patien les molèsties de les cues per a la compra d'entrades.


 

Nota: les guies didàctiques ja es poden descarregar en castelldepeniscola.dipcas.es (https://castelldepeniscola.dipcas.es/es/guies-didactiques.html)