La Diputació aprovarà una declaració per exigir al Govern que pagui les desaladores

La Diputació aprovarà una declaració per exigir al Govern que pagui les desaladores
4 de setembre de 2018

La Diputació de Castelló aprovarà en el pròxim Ple de setembre una declaració institucional per a exigir al Govern que assumesca el cost de la posada en marxa de les dessaladores a la província perquè no repercutesca en l'augment del rebut als veïnats dels cinc municipis afectats.

4 de setembre de 2018. La Diputació de Castelló aprovarà en el pròxim Ple de setembre una declaració institucional per a exigir al Govern que assumesca el cost de la posada en marxa de les dessaladores a la província perquè no repercutesca en l'augment del rebut als veïnats dels cinc municipis afectats. Així ho han acordat tots els grups polítics amb representació en la corporació provincial en el desenrotllament de la sessió plenària ordinària d'agost a instàncies d'una moció presentada pel Grup Popular que així ho posava de manifest i que s'ha retirat per tal d'acordar un text conjunt de tots els grups per al pròxim Ple.

El portaveu del Govern provincial, Vicent Sales, ha assegurat que “posem aquest tema sobre la taula perquè per als veïnats d'aquests municipis seria letal si els ajuntaments hagueren d'assumir aqueix cost, perquè repercutiria en un rebut de l'aigua fins a cinc vegades més car que el de qualsevol altre veí de la província, i això no ho podem permetre”.

I és que cal tindre en compte que la Unió Europea obliga que a partir del mes de març es posen en marxa les instal·lacions de la dessaladora d'Oropesa-Cabanes ja que va finançar la major part d'aquest projecte impulsat en 2008 pel Govern socialista de Rodríguez Zapatero i que va tindre un cost total de 74 milions d'euros. Seria la primera que entraria en funcionament i li seguiria la de Moncofa-Xilxes.

Tal com han avançat els distints portaveus dels grups, en la pròxima declaració institucional que aprovarà la Diputació s'inclourà, a més, la petició de modificar els convenis de col·laboració dels distints ajuntaments que estan afectats per la posada en marxa de les dues dessaladores amb l'empresa pública Acuamed (Oropesa, Benicàssim, Cabanes, Moncofa i Xilxes) perquè no perjudique els veïnats en el cost de l'abastiment d'aigua, perquè tal com ha indicat Sales, “aquests convenis es van firmar dins de les previsions fictícies d'un escenari de desenrotllament futur i creixement urbanístic que no es va materialitzar, qüestió que no va ser tinguda en compte i per tant no preveu el conveni”.

I és que en els convenis actuals s'obliga els ajuntaments i els seus veïnats a assumir el cost d'amortització de l'obra de les dessaladores, que hauria de pagar-se al llarg dels pròxims 25 anys. Cal tindre en compte que el cost del funcionament aniria a part, la qual cosa incrementaria encara més el cost de la factura.

Més policia local als municipis

La unanimitat ha protagonitzat, a més, un altre dels punts del Ple de la Diputació, amb el suport de tots els grups a la moció del Grup Popular després de l'esmena transaccional del Grup Socialista per a demanar al Consell de la Generalitat que inicie de forma immediata les iniciatives legals necessàries que permeten les entitats locals comptar amb els efectius policials suficients i al seu torn articular tots els mecanismes de control per a acabar amb la inestabilitat laboral no justificada amb l'objectiu de vetlar i garantir la seguretat ciutadana als municipis de la Comunitat Valenciana a partir de l'1 de gener de 2019.

El text, a més, insta el Consell en segon lloc a generar espais de participació en l'àmbit de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies on els actors implicats busquen els consensos necessaris en l'entorn de les polítiques de seguretat locals.

Altres temes d'interés provincial

Cal assenyalar a més que el Ple ha aprovat la modificació del Reglament d'ús de la marca de productes autòctons Castelló Ruta de Sabor per a incloure, a més, els agents turístics com a part de l'aposta del Govern provincial per impulsar el turisme gastronòmic per a generar noves oportunitats al territori. També ha tret avant els comptes de la gestió recaptatòria corresponent a 2017, referent als ajuntaments i entitats que han delegat la recaptació dels seus tributs en la Diputació.

Finalment, un altre punt d'interés ha estat l'aprovació per unanimitat de l'acord inicial per a la cessió en propietat a l'Ajuntament de Morella de l'edifici Colomer-Zurita, després d'haver-hi invertit en la seua millora més d'un milió d'euros.