La Diputació aprovarà matí noves mesures en contractació i transparència

La Diputació aprovarà matí noves mesures en contractació i transparència
20 de Novembre de 2017

El Ple de la Diputació aprovarà demà noves mesures en contractació i transparència que faran que el Govern provincial de Castelló seguesca a l'avantguarda europea en aquestes qüestions.

20 de novembre. El Ple de la Diputació aprovarà demà noves mesures en contractació i transparència que faran que el Govern provincial de Castelló seguesca a l'avantguarda europea en aquestes qüestions. Tant és així que la corporació provincial aprovarà modificacions normatives per a agilitzar la participació ciutadana, garantir la màxima transparència quant a la dació de comptes de la gestió a la societat i optimitzar el funcionament de la Central de Contractació al servei dels ajuntaments i de les empreses de la província.

El vicepresident primer de la Diputació, Vicent Sales, ha explicat que “la nostra majoria absoluta és una responsabilitat que assumim potenciant la participació i retent comptes a la població. Amb aquestes novetats, fem un pas més per a consolidar una Diputació moderna, transparent, eficaç i que exerceix l'escolta activa tant amb els grups polítics, els ajuntaments i la ciutadania per a donar resposta de la millor forma a les necessitats dels 135 pobles de la província”.

Així, el vicepresident ha recordat l'àmplia trajectòria en matèria de transparència i participació que ha realitzat la Diputació en els últims anys i que li ha portat a estar considerada entre les administracions locals intermèdies pioneres en innovació pública al servei d'aquestos valors, amb fites com el Portal de Transparència o la creació del Consell de Participació Ciutadana. “Portem temps ja aplicant mesures encaminades a garantir que aquesta Administració ret comptes a la societat de cada euro que gasta, entenent aquest retre comptes com una relació coresponsable amb tota la ciutadania de Castelló, no sols per a una avaluació conjunta de l'acció de la Diputació, sinó també com un canal immillorable per a detectar noves necessitats”.

Les modificacions que aprovarà demà el Ple de la Diputació es refereixen a l'Ordenança reguladora de la transparència i el Govern Obert, així com el nou Reglament regular de la Central de Contractació de la Diputació Provincial, incorporant en ambdós casos les novetats que contempla la normativa europea.

Líders a fer efectiva la participació

La Diputació de Castelló és una de les primeres diputacions espanyoles que ha fet efectiu el seu compromís amb la participació ciutadana amb una Estratègia provincial de governança participativa. Demà, a partir de l'aprovació en ple de la modificació de l'Ordenança reguladora de transparència i Govern Obert de la Diputació, l'equip de govern farà entrega a tots els grups polítics amb representació en la corporació d'una proposta de Pla d'acció d'aquesta estratègia per a demanar les seues aportacions.

“Volem contemplar totes les aportacions que sumen valor als mecanismes que hem d'establir per a involucrar la ciutadania d'una forma efectiva en la presa de decisions de la Diputació de Castelló. Aquesta Estratègia provincial de governança participativa implantarà la participació de forma transversal en totes les àrees de la Diputació, de manera que entenem la participació com un mètode transversal d'elaboració de polítiques públiques integrat en l'organització”, ha explicat el vicepresident.

Així, ha insistit Sales, “es tracta de prestar ajuda als 135 municipis i de fer-ho des de la confiança i des de la transparència, que faça que tot el món se senta partícip de la nostra gestió de Govern”.

En suma, són un total de 21 accions a desenvolupar en 18 mesos, junt amb altres 26 que podrien adoptar-se en una segona fase.

Optimitzar el funcionament de la Central de Contractació

La Diputació aprovarà demà en el Ple el nou reglament regulador de la Central de Contractació, d'acord amb optimitzar el seu funcionament al servei dels ajuntaments i de les empreses de Castelló, assumint les novetats normatives de la Unió Europea.

En aquest sentit, Sales ha posat en valor “l'important estalvi econòmic i administratiu que ha suposat aquesta eina per als ajuntaments de la província. Prova d'això és que en serveis tan habituals com el de subministrament d'energia, els ajuntaments han vist reduïts els seus costos corrents en l'ordre d'un 30% de mitjana des que es va posar en marxa aquesta eina online, quelcom que repercuteix en que puguen destinar aquestos recursos a la millora d'altres serveis que presten a la ciutadania als seus municipis”.

La creació i el manteniment d'aquesta eina per part de la Diputació incideix en la premissa del president Moliner de potenciar totes aquelles iniciatives que facen de la institució provincial un recurs útil i pròxim per als municipis i la ciutadania de la província.

En aquest sentit, la Diputació té un paper essencial en aquesta matèria, especialment amb aquells contractes de gran complexitat tècnica, com el del subministrament d'energia elèctrica que mantenen 68 municipis de la província amb un cost estimat de 15,3 milions d'euros, el de serveis postals subscrit per 77 municipis i amb una quantia de 1.870.558 euros o el de manteniment d'ascensors subscrit per 18 ajuntaments amb una quantia de 96.400 euros, “perquè a l'aminoramiento del preu per aquesta contractació conjunta cal sumar que els municipis xicotets no tenen amb personal especialitzat en la matèria”, ha assenyalat el vicepresident.