La Diputació apropa el coneixement i la formació en noves tecnologies a les empreses d’interior amb el programa Accelera Pime

La Diputació apropa el coneixement i la formació en noves tecnologies a les empreses d’interior amb el programa Accelera Pime
Presentació del programa d'oficines Accelera Pime per a entorns rurals.
31 de Gener de 2023

La institució aposta per la digitalització per tal de reforçar i dotar d’activitats a empreses i persones emprenedores

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Relacions Internacionals, Pau Ferrando, han presentat aquest matí el programa d'oficines Accelera Pime per a entorns rurals.

Aquest programa s'ha implantat als centres CEDES amb una persona tècnica especialista en un dels vessants de la digitalització, per tal de reforçar i dotar d'activitats a empreses i persones emprenedores de l'interior de les comarques del Nord.

José Martí ha recordat que «quan presentem el pressupost de #MésCastelló per a 2023 ja anunciem la nostra intenció de fer una aposta molt forta pel creixement econòmic, perquè enguany siga el de la consolidació provincial, una consolidació que no serà possible sense les xicotetes i les mitjanes empreses, sense persones que estiguen disposades a emprendre també a l'interior de la província». Precisament, aquest és l'objectiu de la xarxa d’oficines Accelera Pime de la Diputació, «ajudar les empreses de la província a ser més competitives i aconseguir ser-ho amb l'ús de les noves tecnologies».

El president ha reivindicat la seua condició de «fill de l'interior», d'un temps en el qual els pares optaven per donar carrera als fills perquè marxaren a treballar fora dels pobles. En aquest sentit, ha assenyalat que seria fonamental trencar amb aquesta dinàmica, «els joves han de tindre estudis, però per què no es poden quedar en el territori, si en el poble hi ha oportunitats vitals».

El diputat Pau Ferrando

Per altra banda, Ferrando ha destacat l'ampliació dels serveis en els CEDES «per tal de reforçar i dotar d'activitats a empreses i persones emprenedores de l'interior».

«La Diputació de Castelló fa un pas més en l'aposta ferma per les empreses de les zones rurals de la província, impulsant l'acostament a la tecnologia cap a les petites i mitjanes empreses que són sens dubte el motor de l'economia d'interior», ha expressat el diputat de Promoció Econòmica.

Les Oficines Accelera Pime posada en marxa per Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, compten amb un pressupost global de 23,8 milions d'euros, dels quals Red.es aportarà fins al 80 % del pressupost subvencionable i les entitats beneficiàries la resta.

Les actuacions són finançades pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través dels fons Next Generation EU, en el marc de l'agenda Espanya Digital 2025 i el Pla de Digitalització de Pimes 2021-2025, la quarta mesura de l'eix d'actuació "Digitalització bàsica per a les PIMES", inclou la creació d'una xarxa d'Oficines Accelera pime. En el cas de la Diputació de Castelló, l'ajuda rebuda ascendeix a 404.916,80 euros, sobre un projecte elegible de 506.146,01 euros.

L'objectiu principal d'aquesta Oficina Accelera pime rural és impulsar el procés d'incorporació de tecnologies digitals i innovadores per part de les Pimes i persones emprenedores dels municipis rurals de la província de Castelló. Per a això, es realitzaran labors de sensibilització sobre els avantatges i metodologies innovadores per a optimitzar el funcionament dels seus negocis, mitjançant la incorporació de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) en els seus processos, de manera que s'afavorisca la demanda de tecnologies innovadores que contribuïsquen a la millora de la seua productivitat.

La Diputació de Castelló posarà en marxa una Oficina Accelera Pime Rural (OAP) a través d'una xarxa de cinc espais físics repartits pel territori rural provincial (atenció presencial) i una oficina virtual, per a així assessorar empreses de l'àrea d'influència d'aquesta xarxa en el seu procés de transformació digital.

Atenció presencial

Els cinc espais físics en els quals se situarà l'Oficina Accelera Pime estaran allotjats en edificis pertanyents a la Diputació (Centres CEDES) localitzats en els municipis d'Albocàsser, Llucena, Morella, Sogorb i la Vall d'Alba, en els quals s'habilitarà un espai exclusiu per a l'OAP.

Aquestes oficines comptaran amb el següent personal tècnic: tècnica en transformació digital (CEDES la Vall d'Alba), tècnica en màrqueting digital i xarxes socials (CEDES Morella), tècnica en ajudes a la digitalització (CEDES Albocàsser), tècnica en disseny web i comerç electrònic (CEDES Lucena) i tècnica en comunicacions segures/ciberseguretat (CEDES Sogorb).

Les bases per a la selecció del personal es publicaran en el BOP i en la pàgina web de Diputació (https://www.dipcas.es/es/recursos-humanos.html) i, a banda, es crearà un espai virtual allotjat en la web, aglutinador dels continguts i actuacions digitals.

Dades d'interés

Durant el primer mes de la implementació de les noves Oficines Accelera Pime Rural, el servei ha cobert 11 diagnòstics de transformació digital en diferents empreses de la província que van des d'un despatx d'arquitectura, allotjament turístic, restauració o serveis de neteja entre altres. Els resultats han valorat la necessitat d'implementar estratègies per a la digitalització. Fins al moment les propostes de millora més repetides han sigut sobre la base de gestió de processos i presència avançada en Internet.

El diagnòstic ha sigut desenvolupat a través d'una metodologia pròpia i única en el mercat, adaptant-se a les característiques de les empreses de la província per a així detectar en profunditat les seues necessitats i desenvolupar un pla de transformació digital totalment personalitzat. L'anàlisi es basa en cinc vessants de la digitalització en les quals cada tècnic indaga en les oportunitats de desenvolupament per al negoci, bé siga a través de l'anàlisi de dades, la implementació de millores en la gestió o el màrqueting digital entre altres. Donada la seua traçabilitat, aquest diagnòstic és una eina a l'abast de qualsevol empresa que necessite assessorament en el seu projecte o negoci.