José Martí i Secot destaquen que per a abordar el repte demogràfic és necessari de potenciar els CEDES de la Diputació

José Martí i Secot destaquen que per a abordar el repte demogràfic és necessari de potenciar els CEDES de la Diputació
12 de Febrer de 2020

També es mostren partidaris que el Govern d'Espanya aplique una discriminació fiscal positiva per als qui invertisquen en l'àmbit rural

El president de la Diputació, José Martí, i els representants de Secot a Castelló, han coincidit en assenyalar que els Centres CEDES de dinamització econòmica i social amb els quals compta la institució provincial a Albocàsser, Morella, Segorbe, la Vall d'Alba i Llucena poden ser instruments molt eficaços a l'hora de posar en marxa accions per a mitigar els efectes de la despoblació i afrontar el repte demogràfic. Consideren que cal potenciar-los perquè en les localitats i a les comarques en les quals se situen “el seu grau de coneixement per part de la població no és molt elevat”.

Secot és una associació sense ànim de lucre, independent i no confessional, formada per voluntaris sèniors que a partir del moment de la jubilació, de manera altruista, posen la seua experiència i coneixements en gestió empresarial o acadèmica al servei d'aquelles persones que el necessiten perquè tenen una idea de negoci i pocs recursos. Assessoren de manera confidencial, analitzant els projectes, la viabilitat dels mateixos i proposant què fer, com, quan i a on dirigir-se.

La necessitat d'impulsar els CEDES s'ha posat de manifest en el transcurs de la reunió que José Martí ha mantingut en el seu despatx amb una representació de Secot composta pel seu president, Vicente Nebot, i per Nicolás López i Juan José Montoro.

Aquests voluntaris sèniors creuen que per a afrontar el repte demogràfic resulta imprescindible apoderar als pobles per a facilitar la creació d'empreses que resulten viables i sostenibles. En aquest sentit, tant José Martí com Vicente Nebot han coincidit en assenyalar “resulta imprescindible l'aplicació d'una discriminació fiscal positiva per part del Govern d'Espanya que beneficie a aquelles persones o empreses que estiguen disposades a invertir en les xicotetes poblacions d'interior”. Expliquen que “és necessari adoptar mesures perquè la gent no es vaja dels pobles i perquè hi haja persones que decidisquen anar a viure en un entorn rural”.

El president de Secot també s'ha mostrat partidari d'apoderar a les persones que viuen als pobles, raó per la qual aquesta associació realitza actes amb alumnes en els instituts “amb l'objectiu que la gent es pose a pensar, perquè a partir del coneixement de la realitat en la qual es viu poden sorgir bones idees”. Unes idees que, en general, tarden alguns anys a forjar ja que “la mitjana d'edat dels emprenedors actuals se situa en els 38 anys”.