José Martí: “No pararem fins a aconseguir que l'institut d'investigació sanitària de Castelló siga una realitat”

José Martí: “No pararem fins a aconseguir que l'institut d'investigació sanitària de Castelló siga una realitat”
26 de Novembre de 2021

El president participa en una jornada d'investigació en la qual l'oncòloga Ana Lluch assenyala que «els instituts són fonamentals per a avançar perquè fan possible la col·laboració entre el personal clínic i l'investigador, i sense investigació, no hi ha futur». També incideix en la importància de captar fons europeus

El president de la Diputació, José Martí, ha defensat hui la necessitat que la província de Castelló dispose d'un institut d'investigació sanitària, assenyalant que «no pararem fins a aconseguir que siga una realitat». Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en l'acte d'inauguració d'una jornada d'investigació en homenatge al catedràtic d'Anatomia Patològica de l'Institut Valencià de Patologia Jerónimo Forteza, on ha assegurat que «totes les entitats implicades tenim el ferm propòsit de posar-lo en marxa i fer-ho realitat, perquè el que hem viscut durant la pandèmia ha evidenciat la importància de la investigació biomèdica i sanitària». Martí espera que l'Institut d'Investigació Sanitària de Castelló siga «prompte» una realitat i que «arribe al nivell de compromís, dedicació i resultats de la figura que hui es ret homenatge, l'investigador valencià Jerónimo Forteza».

En aquest sentit, ha recordat les manifestacions efectuades el passat 31 de març pel President de la Generalitat, Ximo Puig, en la seua visita oficial a la Diputació, en la qual va recolzar clarament el projecte assenyalant que «hem de donar-li a Castelló allò que mereix».

Ana Lluch, oncòloga

Especialment destacada ha sigut la intervenció de l'oncòloga i doctora honoris causa de l'UJI Ana Lluch, qui reflexionat sobre ‘el paper de la investigació en el càncer’, posant de manifest la importància de la biologia molecular en l'avanç dels estudis sobre el càncer, que ha permés que actualment s'aplique una oncologia de precisió. En la seua opinió, «els instituts són fonamentals per a avançar en la investigació perquè fan possible la col·laboració entre el personal clínic i l'investigador, i sense investigació, no hi ha futur», ha comentat.

Lluch també s'ha referit al fet que el càncer és un problema sociosanitari per l'alta incidència de la malaltia, que a Europa és la segona causa de mort perquè «com no comptem amb un programa de prevenció en atenció primària no hem pogut disminuir la seua incidència». No obstant això, ha destacat que la taxa de supervivència de les persones amb aquesta malaltia ha augmentat entre un 65-70%.

També ha explicat que es tracta d'un problema econòmic per l'alt cost dels tractaments, la farmacologia que es prescriu i l'encariment del procés de diagnòstic i que actualment els assajos clínics, amb un alt cost econòmic, estan en mans de la indústria, que disposa del pressupost per a dur-los a terme. A més, ha comentat, també es tracta d'un problema assistencial, perquè les decisions sobre cada cas s'han de prendre per equips multidisciplinaris.

Biologia molecular

L'oncòloga ha destacat el paper de la biologia molecular en els avanços per a la realització de tractaments més personalitzats. «Hem passat, ha dit, de l'oncologia del microscopi a l'oncologia molecular» que ens ha permés conéixer les alteracions de la malaltia i practicar una oncologia de precisió, adaptada a la situació de cada pacient, «perquè més no és millor, hem de conéixer la biologia per a plantejar diverses aproximacions terapèutiques».

Finalment, Lluch ha subratllat el gran descobriment que ha suposat la immunoteràpia, que ha afavorit el pas «del màxim possible al mínim necessari» i l'aplicació de tractaments més personalitzats.

Captar Fons Europeus

Quant al nou institut de Castelló, la doctora honoris causa de l'UJI ha recomanat, com a integrant de l'Institut d'Investigació Sanitària de València, treballar en la captació de fons europeus, fomentar la col·laboració entre centres públics i també privats, realitzar assajos clínics, estrényer la separació entre investigació bàsica, clínica i serveis sanitaris i comptar amb un comité científic extern que assessore en les línies d'investigació.

La rectora

Per part seua, la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha destacat l'aposta de «diferents organitzacions castellonenques involucrades en la investigació contra el càncer per a sumar sinergies que ens permeten situar-nos a l'avantguarda científica en investigació biomèdica» i, en concret, ha comentat «la creació d'un institut d'investigacions sanitàries acreditat per l'Institut Carles III».

Alcón ha recordat que recentment s'ha desenvolupat una Unitat de Teràpies Avançades per a fàrmacs innovadors i de precisió i que el compromís institucional al voltant d'aquest objectiu «ja està sent positiu i ens permet sumar esforços per a fomentar la investigació científica i tècnica en un àmbit estratègic com el de la biomedicina i la salut».

Javier Burgos

També ha intervingut en la jornada el director general d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària, Javier Burgos, indicant que «la cooperació és fonamental en investigació» i explicitant el suport de la Generalitat Valenciana a aquesta mena d'iniciatives que promouen una investigació orientada a millorar el benestar de la societat.

Carlos Ferrer

El director de la Fundació Hospital Provincial, Carlos Ferrer, ha destacat la figura del doctor Jerónimo *Forteza per «la seua generositat i lliurament als altres» i especialment pel treball de recerca i aportacions en l'estudi del càncer al llarg de la seua vida professional».

Juan Vicente Sánchez

Finalment, el catedràtic de Fisiologia del Departament de Medicina de l'UJI, Juan Vicente Sánchez, en nom del vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis, qui no ha pogut assistir a la inauguració, ha destacat «l'esforç realitzat des de la universitat pública de Castelló per a concentrar sinergies al voltant de la investigació oncològica i la implicació de totes les entitats en fer realitat un projecte que servirà per a impulsar la investigació en aquest ámbit a Castelló».