José Martí i Ignasi Garcia celebren la complicitat de la Generalitat Valenciana amb el Pla Director de l'Aigua de la província de Castelló

José Martí i Ignasi Garcia celebren la complicitat de la Generalitat Valenciana amb el Pla Director de l'Aigua de la província de Castelló
12 de Juny de 2021

El president de la Diputació i el diputat del Cicle de l'Aigua es reuneixen amb el director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer, per a continuar sumant aliats per al finançament d'aquest projecte estratègic

El president José Martí ha mostrat la determinació de l'actual equip de govern progressista de la Diputació de Castelló de generar les sinergies necessàries entre les diferents administracions que permeten finançar i desenvolupar el Pla Director de l'Aigua elaborat per la institució provincial. Es tracta d'un document "d'importància cabdal", "un dels principals projectes de la legislatura", que marca el full de ruta a seguir perquè en tots els pobles de la província hi haja "aigua de qualitat per a tots i per sempre".

Així ho ha manifestat al final de la reunió que ha celebrat en el Palau Provincial amb el director general de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, Manuel Aldeguer, en la qual també ha participat el diputat provincial del Cicle Integral del Aigua, Ignasi Garcia. És la continuació d'altres trobades que s'han mantingut recentment amb el responsables del Ministeri de Transició Ecològica i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Garantir el proveïment a l'interior

Segons ha explicat José Martí, ha sigut una reunió "molt positiva" perquè "veiem que les polítiques hídriques de la Generalitat van en la mateixa línia que les de la Diputació de Castelló". Sobre aquest tema, ha assenyalat que "volem que el consum d'aigua també estiga garantit als pobles d'interior, perquè les ciutadanes i els ciutadans puguen beure i perquè no hi haja frens al desenvolupament econòmic dels nostres pobles". Ha afegit que "no podem oblidar que una de les línies estratègiques d'aquesta Diputació és afrontar el repte demogràfic i posar fre a la despoblació".

Pous i dessaladores

En la reunió s'han abordat estratègies per a escometre prospeccions en la denominada zona zero de la província, Benafigos, Xodos i Culla, on a l'estiu hi ha problemes de proveïment i és necessari recórrer a camions cisterna. També s'ha parlat de les dues dessaladores de la província i de la conveniència que treballen amb un ritme elevat perquè l'aigua de la mar dessalinitzada puga arribar al major nombre de pobles de les nostres comarques".

El president ha finalitzat dient que "es tracta d'un ambiciós objectiu al qual s'ha d'arribar per la via de la col·laboració amb els governs estatal i autonòmic i mitjançant l'accés als fons europeus de reconstrucció Next Generation EU, que poden ser determinants en la construcció de les connexions".

Solució a la zona zero

En termes similars s'ha pronunciat el diputat Ignasi Garcia, qui ha pronosticat que en la present legislatura es donarà solució als problemes d'escassetat d'aigua a l'estiu als pobles de la zona zero. En aquest sentit, ha recordat que el Pla Director de la província de Castelló "és la resiliència que pot garantir la vida als nostres pobles perquè un poble sense aigua no té futur". Per això, s'ha congratulat que "cada vegada, el nostre pla vaja adquirint major força, fins al punt que ja estem treballant en les accions que serà necessari executar en 2022 i 2023".

La Generalitat

Tant Martí com Garcia han valorat molt positivament la complicitat de la Generalitat Valenciana mostrada pel director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer, qui ha posat el focus en la necessitat de realitzar actuacions que garantisquen el subministrament hídric, tant en la costa com a l'interior, i asseguren les possibilitats de creixement econòmic en tots dos entorns. Sobre aquest tema, ha recordat que "l'aigua contribueix a assentar població en el territori".