José Martí considera que les comunitats energètiques poden ser ‘les dessaladores de l'energia’ a l'interior proporcionant electricitat per a tots a un preu sostenible

José Martí considera que les comunitats energètiques poden ser ‘les dessaladores de l'energia’ a l'interior proporcionant electricitat per a tots a un preu sostenible
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, en la clausura d'unes jornades organitzades pel Col·legi d'Enginyers Industrials.
31 de Gener de 2023

El president de la Diputació de Castelló participa en la clausura d'unes jornades organitzades pel Col·legi d'Enginyers Industrials on sosté que en un país amb molt de sol com Espanya té tot el sentit que el Govern i la Generalitat aposten per les energies netes

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, defensa que les administracions públiques aposten per impulsar la proliferació de comunitats energètiques en l'àmbit rural per a fer front al repte de la despoblació. En la seua opinió, «salvant les distàncies, podrien ser les dessaladores de l'energia proporcionant subministrament elèctric de qualitat, per a tots i per sempre, a un preu sostenible».

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la clausura organitzada pel Col·legi d'Enginyers Industrials sota el títol ‘Comunitats energètiques: governança i democràcia energètica’, que s'ha celebrat hui a Castelló.

En la seua opinió és una aposta que ja hauria d'estar en marxa però que «en aquests moments té més sentit que mai en un context com l'actual, d'elevats preus de l'energia».

Considera que és un camp en el qual tant el Govern d'Espanya com la Generalitat Valenciana «poden avançar molt, entre altres raons perquè vivim en un país en el qual tenim sol per a donar i regalar».

Martí creu que les comunitats energètiques poden resultar especialment importants per als xicotets ajuntaments i per a la viabilitat de l'interior de la província, on «de la mateixa manera que es necessita aigua, cal disposar d'energia neta i assumible econòmicament perquè els emprenedors puguen desenvolupar els seus projectes, generar activitat econòmica, crear llocs de treball i fixar població al territori».

Les comunitats energètiques han de ser entitats jurídiques de participació oberta i voluntària, controlades pels seus socis o membres, relacionades amb projectes d'energies renovables. Els seus integrants han de ser persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos consells i municipis, i la seua finalitat és la de proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als qui les constitueixen o en les zones locals en les quals operen.