Exportant el model de transparència

Exportant el model de transparència
15 de Novembre de 2016

El Govern provincial ha dissenyat un programa formatiu per a mostrar el seu model de gestió basat en retre comptes a 122 ajuntaments

15 de novembre. La Diputació de Castelló exportarà el seu model de gestió pública guiat per la transparència i el govern obert a 122 municipis de la província a través d'un complet programa formatiu que va arrancar ahir en els centres CEDES de Morella i Albocàsser. Adreçat a personal municipal dels municipis de menys de 20.000 habitants, cada un dels centres CEDES, i el centre de formació de la Diputació, acolliran quatre jornades per ajudar els ajuntaments a obrir la seua gestió diària a tot el seu veïnat.

En aquest sentit, el diputat responsable de Transparència, Luis Martínez, ha destacat que aquestes jornades, que van arrancar ahir a Albocàsser i Morella, “dotaran els ajuntaments presents de noves eines per a avançar en el camp de la transparència, acostar la ciutadania a tota la informació relacionada amb el seu treball i, per tant, convertir-se en una institució més útil, transparent i pròxima”.

Per a això, dins dels tallers organitzats per l'Administració provincial, es conscienciarà els ajuntaments sobre la importància de mantindre actualitzat el portal de Transparència per a, “més enllà de complir la llei, complir amb el necessari compromís d'oberturisme i retre comptes amb el veïnat”.

En la mateixa línia, i a més d'ajudar els municipis i assessorar-los en l'ús i maneig del portal de transparència, durant la formació es treballarà de forma exhaustiva per a aconseguir que siguen autosuficients en la gestió i manteniment dels continguts publicats. “D'aquesta manera, -ha destacat Martínez- els ajudarem a fer un pas al front pel que fa a bon govern, transparència i exemplaritat en la gestió”.

Referent nacional en transparència

El diputat de Transparència ha destacat que aquest pla formatiu destinat als ajuntaments s'enquadra dins del model d'integritat institucional implantat per Javier Moliner en el Govern provincial, perquè “tota acció, tant política com pública, s'assente sobre el fet de retre comptes, la transparència i el bon govern per a enfortir d'aquesta manera l'ètica en la gestió del públic”.

Cal recordar que en aquest camí que ha portat la Diputació de Castelló a convertir-se en un “clar referent nacional en regeneració democràtica”, a finals del passat mes d'octubre la institució provincial va aprovar la composició de la Comissió d'Ètica Institucional. I ho va fer per unanimitat en un exemple del “necessari oberturisme que ha instaurat Moliner en aquesta casa. La transparència s'ha convertit en l'eix de totes les polítiques provincials, un element transversal a tota l'administració i tots els esforços són benvinguts per a promoure l'exemplaritat en la gestió i evitar les males pràctiques”.