Engegada de la nova depuradora de Barraques

Engegada de la nova depuradora de Barraques
17 de Juliol de 2018

El compromís de la Diputació de Castelló per garantir la depuració d'aigües a tots els municipis de la província a través de la construcció de 98 depuradores i col·lectors s'ha materialitzat avui amb la inauguració de la nova estació depuradora de Barraques. Amb aquesta nova instal·lació, que ha suposat una inversió de 261.492 euros, el Govern provincial ja presta servei de depuració d'aigües residuals a un total de 95 municipis de la província dels 116 pobles que hi ha de menys de 5.000 habitants.

16 de julio de 2018. El compromís de la Diputació de Castelló per garantir la depuració d'aigües a tots els municipis de la província a través de la construcció de 98 depuradores i col·lectors s'ha materialitzat avui amb la inauguració de la nova estació depuradora de Barraques. Amb aquesta nova instal·lació, que ha suposat una inversió de 261.492 euros, el Govern provincial ja presta servei de depuració d'aigües residuals a un total de 95 municipis de la província dels 116 pobles que hi ha de menys de 5.000 habitants.

El president de la Diputació, ha explicat en Barraques que “aquestes actuacions són aqueixes obres que no es veuen, no estan en el nucli urbà, no criden l'atenció, però igualen les oportunitats de la gent que viu a un poble respecte dels qui viuen a una capital, i sobretot minimitzen l'impacte de la vida humana respecte de l'entorn en què vivim”.

És precisament en aqueix valor mediambiental que se suma al programa Repoblem de la Diputació el que ha subratllat Moliner en explicar que “en un entorn natural com aquest, a l'Alt Palància, és fonamental que cada dia estiguem més conscienciats que la nostra presència no pot afectar l'entorn, i avui amb la posada en marxa d'aquesta estació depuradora aconseguim aqueix efecte i el de que la ciutadania que decideix viure ací ho fa sabent que la seua presència no afectarà tot l'entorn natural que els rodeja”.

Cal tindre en compte que aquest servei que es presta a nivell provincial empra a més de 90 persones amb caràcter de continuïtat, distribuïdes per tota la província de Castelló, que junt amb el personal de l'Àrea Tècnica de la Diputació, són les encarregades de dur a terme les labors d'explotació i manteniment de les instal·lacions.

Una completa infraestructura per al municipi

Les instal·lacions que ha inaugurat avui el president Moliner consisteixen en un nou col·lector d'entrada des del creuament de la A-23, construcció d'una nova estació depuradora d'aigües residuals formada per bombament d'aigua, pretractament, reactor biològic mitjançant tractament amb aireig prolongada i decantador secundari. Amb això s'aconsegueix un adequat tractament de les aigües residuals garantint les condicions d'abocament al llit públic, així com la instal·lació d'un emissari de les aigües depurades.

L'actuació s'ha completat amb la instal·lació i construcció d'eres d'assecat, caseta d'explotació i execució d'un camí d'accés, a més de la connexió elèctrica en mitjana tensió, connexió d'aigua potable, urbanització del recinte i tanca.

Balanç de 2017 a 93 municipis

El balanç d'activitat de les instal·lacions de depuració durant 2017 dóna bona mostra del bon funcionament d'aquestes instal·lacions a favor dels municipis. Així, 93 nuclis de població menors de 5.000 habitants es van beneficiar del complet tractament de les seues aigües residuals que van ser tornades als llits receptors en condicions adequades amb el consegüent benefici mediambiental per a la província. Va suposar donar servei a més de 72.500 habitants i depurar un cabal total de 6,080,000 litres.

Conseqüència de la dita depuració es van produir 4.700 tones de fang amb una qualitats agronòmiques excepcionals i que es van aplicar al 100% en agricultura com a fertilitzant en més de 1248 hectàrees.

El cost de manteniment de les instal·lacions de depuració durant el 2017 va suposar per a la Diputació una inversió de 5,5 milions d'euros.