El ple de la Diputació sol·licita al Govern central ajudes per al sector del transport professional per carretera, productors agraris i pescadors

El ple de la Diputació sol·licita al Govern central ajudes per al sector del transport professional per carretera, productors agraris i pescadors
24 d'Octubre de 2023

La moció presentada pel govern provincial del Partit Popular s'aprova amb el suport del PSOE i Vox i l'abstenció de Compromís.

El ple de la Diputació Provincial de Castelló s'ha unit en defensa del sector del transport per carretera, els productors agraris i pescadors.

La sessió ordinària corresponent al mes d'octubre ha començat amb un minut de silenci en record de totes les víctimes pel conflicte entre Palestina i Israel.

El plenari ha aprovat una moció impulsada pel govern provincial del Partit Popular i que ha comptat amb el suport del PSOE i Vox, i l'abstenció de Compromís, amb la finalitat d'instar el Govern d'Espanya que, de manera immediata, aprove un augment de la bonificació per litre de combustible destinat al transport professional per carretera, productors agraris i pescadors.

Amb esta moció, la Diputació de Castelló reafirma el seu compromís de ser l'altaveu del sector del transport perquè atenguen les mesures que reclama un sector crucial a la nostra província i, per eixe motiu, s'uneix a la reivindicació del sector del transport a l'hora de sol·licitar al Govern d'Espanya que amplie l'ajuda al gasoil professional, amb la finalitat de fer front a la nova escalada de preus del carburant.

La problemàtica que pateix el sector de transport professional va ser traslladada a la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, per part del president de l'Associació Empresarial Castellonenca de Transports de Mercaderies per Carretera (ACTM), Carmelo Martínez. La primera presidenta de la Diputació ja li va traslladar el compromís de la institució provincial per reivindicar quantes ajudes siguen necessàries per a fer front a la necessitat de garantir la solvència d'un sector fonamental per a l'economia i que és completament dependent dels combustibles que han vist alterat el seu preu de manera significativa.

A més del sector del transport, el primari pateix el mateix problema, on l'augment del preu del gasoil agrícola i pesquer s'ha situat durant els últims mesos en màxims des de l'any 2008. Per eixe motiu, a través de la moció aprovada s'insta el Govern d'Espanya que negocie amb la Comissió Europea la possibilitat de prorrogar les ajudes extraordinàries i temporals als combustibles per al transport professional durant el primer trimestre de 2024, i es faça extensible per a sufragar el preu del gasoil al sector agrari i pesquer.

Moció contra l'amnistia

La sessió de hui també ha aprovat, però esta vegada únicament amb els vots a favor del govern provincial del Partit Popular i el diputat de Vox, una moció per la qual es mostra el rebuig a qualsevol tipus d'amnistia o indult generalitzat no individualitzat per a qualsevol ciutadà espanyol, qualsevol que siga el seu delicte. La moció ve motivada per la possible tramitació d'una Proposició de Llei d'Amnistia en el context de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

L'acord inclou instar els dos partits majoritaris (PP i PSOE) a buscar acords d'Estat per a evitar qualsevol tipus d'amnistia, així com per a no veure's abocada a una repetició electoral.

Seguint amb mocions, el plenari ha donat suport als municipis afectats per la DANA que es va registrar a la província el mes de setembre passat i impulsar actuacions per a previndre i minimitzar els possibles efectes d'estos fenòmens extrems futur. També s'ha aprovat una moció per a la consideració de les Normes de Castelló com a base fonamental per a la normalització del valencià.

Fons contra el despoblament

En un altre ordre de coses, la sessió plenària també ha abordat l'aprovació, per unanimitat, de l'aportació d'1.967.952 euros al Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el Despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana. Una aportació que com va informar la vicepresidenta primera i responsable de l'àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, és “una promesa compromesa per l'anterior equip de govern i l'import del qual no estava reflectit en els pressupostos vigents”.

L'aportació de la Diputació de Castelló al Fons de Cooperació Municipal reduirà els romanents de tresoreria a 900.000 euros. Per a poder fer front a eixe minvament de romanents, el ple també inclou l'aprovació d'una modificació en el capítol de despeses del pressupost actual per a, així, poder generar un actiu financer que, juntament amb els romanents restants, ascendirà a 6,5 milions d'euros i que es podrà incorporar al pressupost del 2024, amb la finalitat de finançar despeses d'inversió i transferències de capital. La modificació de crèdit ha comptat amb els vots a favor del govern provincial, Compromís i VOX i els vots en contra del PSOE.

En matèria d'infraestructures, la sessió plenària ha ratificat el decret de la Presidència sobre la rehabilitació de la Hospederia de la Cartuja de Valldecrist d'Altura.

Els terrenys d'este Bé d'Interés Cultural són propietat de la Diputació de Castelló i, actualment, la Hospederia no està sent utilitzada a causa del seu estat de deterioració. A través del decret, la Diputació de Castelló es compromet al fet que, com a propietària de la Hospederia de la Cartuja de Valldecrist, una vegada finalitzen les obres de rehabilitació d'este espai per a centre de visitants, es destinarà aquest immoble a l'ús públic i es garantirà tal destí durant almenys 50 anys.

Finalment, el ple també ha aprovat el conveni de col·laboració amb el Bisbat de Segorbe-Castelló per import de 881.563 euros destinat a la rehabilitació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.