El compromís de la Diputació amb el patrimoni transcendeix l'arquitectònic

El compromís de la Diputació amb el patrimoni transcendeix l'arquitectònic
28 de Febrer de 2019

El compromís de la Diputació de Castelló amb la recuperació del patrimoni cultural i històric de la província transcendeix l'arquitectònic en Villa Elisa de Benicàssim amb la seua recuperació paisatgística

28 de febrer de 2019. El compromís de la Diputació de Castelló amb la recuperació del patrimoni cultural i històric de la província transcendeix l'arquitectònic en Villa Elisa de Benicàssim amb la seua recuperació paisatgística. I és que el Palauet Municipal de Villa Elisa recupera a partir d'aquest cap de setmana, amb les seues jornades de portes obertes, també el seu jardí mediterrani. Compta amb espècies tropicals com ho va ser en origen, en total més de 4.800 plantes i un ficus monumental espectacular.

La vil·la rehabilitada obrirà demà les seues portes en unes jornades que es desenvoluparan durant tot el cap de setmana per a donar-la a conéixer a tota la societat i es convertirà a partir d'ara, no sols en un centre sociocultural per a la ciutat i per a la província, sinó també, en si mateix, en un monument que deixarà patent l'empremta de l'esplendor de l'època d'aparició de les vil·les que va convertir Benicàssim en una destinació turística de renom nacional.


 

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha posat en valor l'extraordinari treball de recuperació que s'ha realitzat perquè "Benicàssim i la província tinga l'espai sociocultural que es mereix. Un espai únic a la vora de la Mediterrània. Villa Elisa es torna a il·luminar com a font d'oportunitats i de futur per a la nostra terra, i això és una molt bona notícia per a Benicàssim i per a tota la província de Castelló".

L'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués ha assenyalat que "la rehabilitació de Villa Elisa ha estat un projecte ardu i costós en tots els sentits. Primer perquè, després d'abandonar l'obra el govern anterior de manera unilateral, va deixar la vil·la bloquejada, no sols en la seua recuperació, sinó també en el cobrament del deute municipal. Han estat onze llargs anys d'abandó que han passat factura a l'edifici. Tant és així que ara la rehabilitació ha costat més de 2 milions d'euros, quan en 2008, amb 400.000 euros s'haguera acabat l'obra."

Però a més, ha continuat contant l'alcaldessa, "en el projecte de rehabilitació actual, conveniat amb la Diputació provincial, s'ha volgut executar una obra que no sols li donara funcionalitat a l'edifici, sinó que recuperara tot el seu valor arquitectònic i paisatgístic. És a dir, Villa Elisa és ara un monument de la ciutat de Benicàssim que, a més, narra a la perfecció la història d'aquesta ciutat i la seua vinculació a la Mediterrània i al turisme".

Els plànols del palauet municipal de Villa Elisa els va realitzar l'arquitecte Traver en 1941 i aquest cap de setmana, els visitants que acudesquen a la vil·la podran contrastar-los amb els plànols actuals i veure com ha canviat la vil·la i les seues curiositats tècniques i arquitectòniques.

A més, una part molt important d'aquesta restauració ha estat la recuperació del jardí que, com a element singular posseeix un ficus monumental protegit per la seua envergadura i situació. "Aquest és el centre de les mirades de la vil·la i, a més, el seu entorn immediat, davall la seua copa, es preserva de qualsevol actuació perquè puga créixer en tota la seua magnitud", ha assenyalat l'alcaldessa que ha ressenyat també que "l'altra singularitat és sens dubte el tipus de jardí que posseïa i que ara torna a lluir. En tota l'extensió del jardí, hi ha actualment 4803 plantes que s'han recuperat o s'han plantat per a emular aquell original tapís vegetal que rodejava la vila".

El jardí és de tall mediterrani, com agradava en l'època, però amb particularitats com la presència d'algunes plantes tropicals que, per als primers habitants eren el símbol de la distinció, ja que no tot el món tenia accés a certs arbres, flors o espècies.

L'edifici de Villa Elisa compta amb 1591 metres construïts que, albergaran a partir d'un futur immediat activitats de qualsevol tipus per a la promoció de la cultura, el coneixement i l'art, ja que, com ha declarat l'alcaldessa: "Villa Elisa serà a partir d'ara, el centre de referència per a congressos, esdeveniments, exposicions i activitats de qualsevol tipus que servesquen per a donar a conéixer Benicàssim, per a atraure visitants, per a potenciar el turisme i per a dinamitzar la rica vida cultural de la ciutat i la província".