Diputació senyalitza amb panells informatius Camins de Penyagolosa

Diputació senyalitza amb panells informatius Camins de Penyagolosa
7 de Decembre de 2018

La Diputació de Castelló avança en el seu objectiu de fer de Camins de Penyagolosa un producte turístic per a dinamitzar els municipis de l'interior amb la instal·lació d'un total d'11 panells informatius per tal que aquestes rutes queden als pobles com un important recurs turístic durant tot l'any.

7 de desembre de 2018. La Diputació de Castelló avança en el seu objectiu de fer de Camins de Penyagolosa un producte turístic per a dinamitzar els municipis de l'interior amb la instal·lació d'un total d'11 panells informatius per tal que aquestes rutes queden als pobles com un important recurs turístic durant tot l'any. La col·locació d'aquesta senyalística als 10 municipis integrants de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO i un més situat als voltants del Santuari de Sant Joan facilitarà el coneixement per part dels senderistes i visitants de la zona sobre el traçat d'aquests itineraris, els seus principals valors naturals, arquitectònics i culturals.

Així ho ha pogut comprovar el vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, en la seua visita al camí de Villahermosa. “És un pas més en el nostre treball de posar en valor el patrimoni cultural i natural de la nostra província per a convertir-lo en un actiu generador de noves oportunitats per als nostres pobles. Qualsevol persona que s'acoste a un dels municipis integrants de Camins de Penyagolosa podrà conéixer amb aquests panells el traçat d'aquests itineraris, també espècies animals i vegetals endèmiques, masies, molins, font i llocs destacats dins de les rogatives medievals que encara perduren”.

Cal assenyalar que el disseny d'aquests panells que ha instal·lat el Govern provincial i l'elaboració de la informació que contenen han estat desenvolupats pels tècnics de la Càtedra Diputació de Castelló de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la UJI i formen part de l'expedient de la candidatura.


 

A més, aquests panells també inclouen mapes i dades tècniques de les sendes, com a temps de realització, altimetries, dificultat, recomanacions… i una sèrie de codis QR que enllacen a la pàgina web del projecte, on es podrà trobar major informació, àudios i també descarregar els ‘tracks’ per al seguiment dels camins amb GPS.  


 

A més, Sales ha avançat que “aquest treball no cessa, i de cara a l'any que ve, està previst començar amb la senyalització i treballs de manteniment dels camins per a seguir consolidant-los com un recurs per als pobles i garantint que la memòria patrimonial d'aquestes ancestrals vies perdura”.

2.000 persones aprenent més de la cultura i patrimoni de l'interior

Des de 2016, prop de 2000 persones han tingut l'oportunitat de conéixer, a través d'aquesta iniciativa, alguns dels importants motius pels quals ‘Camins de Penyagolosa’ mereix el reconeixement de la Unesco.


 

Ha estat principalment a través de les jornades desenvolupades junt amb la UJI, visites guiades a càrrec de personal de la Càtedra i de voluntariat dels pobles que enguany han conclòs amb 400 participants. En anys anteriors aquestes visites van estar centrades en aspectes relacionats amb el patrimoni arquitectònic i els oficis antics, respectivament, mentres que en 2018 les jornades ha tingut com a eix central la gastronomia, la ramaderia i l'agricultura tradicionals, i la transformació de matèries primeres en productes gastronòmics.


 

Així doncs, els assistents no sols han pogut visitar cellers, molins, granges o plantacions truferas, sinó que també han degustat la cuina tradicional i participat en els diferents tallers d'elaboració de productes. Trufa, mel, carns, verdures, forn, olis i vi han estat els protagonistes d'aquesta edició que ha comptat amb la col·laboració del projecte ‘Castelló Ruta de Sabor’, una iniciativa de la Diputació provincial que reconeix els aliments i sabors elaborats i produïts dins del nostre territori.