Diputació reforça els seus treballs de prevenció d'incendis durant tot l'any

Diputació reforça els seus treballs de prevenció d'incendis durant tot l'any
16 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló reforça la prevenció d'incendis durant aquestes dates a zones especialment sensibles de l'interior de la província a través de les 16 brigades de treballs forestals creades junt amb la Generalitat

16 de maig de 2019. La Diputació de Castelló reforça la prevenció d'incendis durant aquestes dates a zones especialment sensibles de l'interior de la província a través de les 16 brigades de treballs forestals creades junt amb la Generalitat. Així, l'actuació d'aquests efectius s'està centrant especialment a millorar zones de risc per la seua proximitat entre l'urbà i l'agrícola i forestal per tal d'ampliar la franja de defensa amb l'àrea forestal i millorar la seua situació abans d'estiu, reforçant els treballs de prevenció durant tot l'any per a evitar la propagació del foc. I és que aquests 80 efectius han actuat ja a més 40 quilòmetres lineals de la província creant franges de seguretat d'entre 15 i 20 metres d'amplària, segons zones.

El diputat provincial de Bombers, Luis Rubio, ha assegurat que “treballem durant tot l'any per a procurar arribar en les millors condicions a l'època estival que és la de màxim risc d'incendis a la nostra província. Tenim una superfície forestal molt àmplia, amb zones habitades pròximes, amb explotacions agrícoles i ramaderes que hem de protegir, i com més treballem en la prevenció millor preparats arribarem i més mitjans haurem posat per a procurar el millor estiu per als nostres boscos”.

Les brigades de treball, amb el suport de la Unitat de Maquinària Pesada (UMP) del Consorci Provincial de Bombers se centren en la creació de cinturons de protecció en les àrees amb especial problemàtica en matèria d'incendis d'interfície urbà-forestal com a zones d'urbanitzacions, carreteres d'accés a les poblacions ubicades en entorns forestals potencialment perillosos, instal·lacions estratègiques com ara repetidors de comunicacions, o barrancs junt a poblacions, per posar algun exemple.

En aqueix sentit, cal tindre en compte que el treball que desenvolupen aquestes brigades se centra sobretot en actuacions de neteja i millora de la zona interfície urbà-agrícola-forestal amb l'objectiu de crear les discontinuïtats necessàries que permeten reduir la possibilitat d'idea d'un gran incendi forestal i a més servesquen per a complementar i millorar la xarxa d'àrees tallafocs que pogueren existir, a fi de defendre tots els béns patrimonials vigents.

Al respecte, el diputat ha explicat que “els treballs que s'estan realitzant permetran crear una franja de defensa més àmplia, dotar de més seguretat i de millors accessos els efectius que puguen intervindre en una situació d'incendi. Es facilita el treball dels bombers perquè puguen defendre amb més seguretat i eficàcia una vivenda determinada, urbanització o població en general davant de l'avanç d'un incendi forestal”. 

Apagar els focs durant tot l'any

Aquest projecte incideix en la idea que defén el Govern provincial de la necessitat de mantindre cuidada i accessible la massa forestal de la província, per tal d'afavorir un millor manteniment i evitar incendis de gran importància.


El diputat ha explicat que “els treballs que realitzen les brigades, formades cada una d'elles per cinc efectius, cobreixen un ampli ventall de tasques, des d'inventari i senyalització d'accessos, eliminació de combustible, reestructuració dels combustibles forestals en àrees urbanitzades, vies de comunicació o llocs estratègics fins a l'adequació de zones no urbanitzades o qualsevol altra actuació que els serveis d'emergència els encomanen”.

Els municipis on ja han actuat són els següents: Barraques, Ballestar, la Pobla de Benifassà, Rossell, Bejís, Castellfort, Benassal, Montán, Castell de Cabres, Forcall, la Mata de Morella, Morella, la Todolella, Vallibona, Villores, Olocau, Cinctorres, Portell de Morella, la Salzadella, Sant Mateu, Cervera, Sant Mateu, Xert, la Pobla Tornesa, Alcalà de Xivert, Atzeneta, Llucena del Cid, Benicàssim, Cabanes, Borriol, l'Alcora, Onda, Suera, Matet, Segorbe, Torás, Montán, Soneja, Eslida, Aín, Almedíjar i Santa Magdalena de Polpís. 

Actualment es treballa de forma intensa a zones d'especial perill de municipis com ara Benicàssim, Vilafamés i determinats trams de carreteres considerats especialment sensibles davant d'una possible intervenció per incendis en grans masses forestals com és el cor de la Serra d'Espadà.

La massa forestal és ja el 64% de la superfície provincial

Cal recordar que aquest projecte pioner compta amb una inversió conjunta de 1.945.226 euros i contribueix a completar l'anell de seguretat de la província. Una iniciativa molt necessària, perquè a causa de l'abandó dels cultius la massa forestal de la província ha experimentat un notable increment, fins a suposar, amb 423.000 hectàrees, el 64% del total de la superfície provincial (663.000 hectàrees) que és propensa als incendis.

En el cas dels treballs de neteja de barrancs que també s'estan realitzant, suposa no sols un benefici durant un incendi sinó també en cas d'inundacions. 
 

Construir el més eficient anell de seguretat

El Govern provincial adreça tots els seus recursos a construir el més eficient anell de seguretat a la província, que minimitze els temps de resposta davant de qualsevol emergència que es puga produir en qualsevol punt del terme dels 135 municipis de Castelló.


Un anell que està format per les infraestructures del Consorci Provincial de Bombers, amb els quatre parcs de professionals i els cinc de bombers del voluntariat; la xarxa provincial de 27 helisuperfícies per a acurtar temps de resposta a l'interior o l'Agrupació Provincial de Voluntariat de Protecció Civil de la Diputació, la base de la qual s'està construint actualment a l'Alcora. Són més de 100 persones del voluntariat de Protecció Civil, 120 bombers del voluntariat i 170 bombers professionals, “més de 400 efectius a cura de la seua terra i la seua gent”.