Diputació prepara unes jornades obertes per a explicar els avanços arqueològics

Diputació prepara unes jornades obertes per a explicar els avanços arqueològics
14 de Novembre de 2018

La Diputació de Castelló prepara unes jornades obertes per a explicar els avanços científics de més de 40 anys d'investigació arqueològica als municipis de la província a través del seu Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques.

14 de novembre de 2018. La Diputació de Castelló prepara unes jornades obertes per a explicar els avanços científics de més de 40 anys d'investigació arqueològica als municipis de la província a través del seu Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques. Així, durant la vesprada de divendres que ve, dia 16, i el matí del dissabte 17 el Saló de Recepcions del Palau Provincial acollirà tota la gent interessada a conéixer aquest ric patrimoni castellonenc pel coneixement i divulgació del qual aposta el Govern provincial com a part del seu programa 'Castelló Arqueològic'.

El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “durant tots aquests anys la Diputació ha realitzat un gran nombre d'excavacions i treballs de camp que han permés situar l'arqueologia de Castelló dins de la Investigació científica. Com a part d'aqueix treball estem compromesos, a més, amb la divulgació de l'arqueologia tant a nivell científic com per a tota la població, així com amb la conservació, restauració i aprofitament dels recursos arqueològics per part dels pobles de la província en el camí de generar noves oportunitats de futur”.

En aqueix sentit, Sales ha insistit en el fet que “l'important treball que hem realitzat per restaurar, assenyalar i adequar per a la seua visita aquests emplaçaments està permetent convertir aquest patrimoni en un reclam turístic i dinamitzador de primer nivell”.

Les conferències es presenten en dues seccions. En la primera d'elles s'exposaran les excavacions i treballs de camp, en la segona es presenten els projectes d'investigació en què participa el Servei d'Arqueologia de la Diputació amb altres institucions, així com la part corresponent a la conservació i divulgació de l'arqueologia provincial.

Divulgació científica en publicacions especialitzades

La Diputació de Castelló realitza una divulgació dels treballs de forma més científica a través de la publicació periòdica 'Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló', que enguany va presentar el número 34, així com el número 12 de Monografies d'arqueologia i prehistòria castellonenca, on es publicaven els resultats del projecte del jaciment Mortòrum de Cabanes, projecte que forma part d'un altre més general, que compta amb el suport del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport dins de la línia de finançament I+D'i, i que el Servei d'Arqueologia de la Diputació comparteix amb el CSIC i la Universitat de Lleida.

Castelló Arqueològic

Tots aquests treballs es contextualitzen dins del projecte que la Diputació té per la divulgació i posada en valor del patrimoni arqueològic de la província, un patrimoni que el Govern provincial vol adequar per a posar-lo a disposició de totes les persones interessades, i que les diferents poblacions que estan apostant pel seu patrimoni disposen d'un recurs turístic i pedagògic més dins del seu terme municipal.

Així, en aquest primer any de camí de 'Castelló Arqueològic', i aprofitant les noves tecnologies, s'està aconseguint donar la màxima divulgació al patrimoni arqueològic de Castelló d'una forma seriosa i científica, inclús per a la gent que no es pot desplaçar a visitar-lo. Enguany s'ha posat en marxa la pàgina web del projecte i s'ha senyalitzat els jaciments del Puig de la Nau de Benicarló, Perengil i Muntanya de la Misericòrdia de Vinaròs i Santa Llúcia d'Alcalà de Xivert.