Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació obre a la participació ciutadana la rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa

Diputació obre a la participació ciutadana la rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa

11 de març de 2019. La Diputació de Castelló obrirà a la participació ciutadana la valoració del projecte de rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Així es desprén de les bases del concurs d'idees que el Govern Provincial ha convocat per a comptar amb la participació dels equips tècnics i que ja pot consultar-se en el portal web que ha habilitat en concursosantjoan.dipcas.es. Amb això, la Diputació de Castelló pretén no sols implicar el màxim de professionals en el disseny dels millors projectes per a la rehabilitació d'aquest conjunt arquitectònic sinó també escoltar l'opinió de la ciutadania per a conéixer els punts forts i dèbils de cada una de les propostes guanyadores del concurs d'idees.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “volem comptar amb l'opinió de tota la gent de Castelló en una rehabilitació tan emblemàtica com la de Sant Joan de Penyagolosa. Tots sentim com un poc nostre un lloc tan estimat que transcendeix del local i que ens defineix com a poble”.

És per això que després de publicar-se la resolució del concurs d'idees en la web provincial segons els criteris d'un jurat professional, les tres propostes guanyadores amb tota la seua documentació seran exposades al públic online per a ser consultades i valorades per la ciutadania.

Cal assenyalar que l'objectiu de la Diputació amb aquesta rehabilitació és el de recuperar l'estat d'un patrimoni cultural i històric de gran valor com és Sant Joan, però a més també impulsar la seua dinamització com a gran centre d'acollida de visitants i pelegrins de Camins de Penyagolosa.

Ja obert el concurs d'idees per a professionals

Cal recordar que tota la documentació que necessiten els equips tècnics per a presentar-se al concurs d'idees ja està disponible en la web i poden formalitzar la seua participació amb l'entrega de les seues propostes fins al pròxim 8 d'abril a les 14:00 hores. Un procés àgil adreçat a facilitar la participació i, alhora, dotar el concurs de la màxima transparència perquè qualsevol persona puga mantindre's informada.

Amb aquest procés participatiu, la Diputació ja ha activat tot el treball que portarà a la rehabilitació d'un lloc tan emblemàtic per a la província de Castelló implicant el talent dels i de les professionals en les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.

Convertir-lo en emblema turístic

Amb la seua actuació, el Govern provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, alhora que l'eregirá com a emblema turístic de primer ordre.

D'aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se, a més, com un centre lúdic i turístic en el què poder disfrutar del ric patrimoni natural i històric que envolta tan emblemàtic lloc.

Cal recordar que el Bisbat Segorbe-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar endavant un projecte d'aquesta envergadura.

Fer del patrimoni un motiu d'orgull i generador d'oportunitats

Aquesta important actuació per part de la Diputació de Castelló es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revalorar i donar a conéixer al món el patrimoni material i immaterial dels 'Camins de Penyagolosa', dins de la seua aposta pel patrimoni com a motiu d'orgull i font d'oportunitats per al territori.

“Aquesta restauració de l'espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l'eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins”, per a continuar posant en valor els pelegrinatges que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un salt qualitatiu per a la candidatura de Camins de Penyagolosa

El compromís assumit per part de la Diputació amb Sant Joan de Penyagolosa suposa un salt qualitatiu fonamental per a la candidatura de Camins de Penyagolosa a Patrimoni Mundial.

Cal recordar que, l'any 2014, naix aquest projecte amb el propòsit de dotar els pobles de majors recursos culturals i turístics, a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que rodeja deu municipis amb camins ancestrals fins al Santuari: les Useres, Vistabella del Maestrat, Xodos, Culla, Ludiente, Villahermosa del Río, Llucena del Cid, Atzeneta del Maestrat, Ludiente, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo, aquest últim a la província de Terol.

Des de llavors, entre altres accions de promoció de la candidatura, s'ha treballat en la redacció de l'expedient que la representarà davant l'UNESCO, gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de la UJI, a més de la important col·laboració dels veïnats dels municipis que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l'entorn de Sant Joan de Penyagolosa. A hores d'ara, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat Valenciana, que serà l'encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de traslladar la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.