Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació mantindrà els mitjans aeris tots els dies per a garantir la rapidesa

Diputació mantindrà els mitjans aeris tots els dies per a garantir la rapidesa
24 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló incorporarà mitjans aeris amb vols tots els dies al seu Pla contra els mosquits per a garantir tant la rapidesa com l'efectivitat en els tractaments

24 de maig de 2019. La Diputació de Castelló incorporarà mitjans aeris amb vols tots els dies al seu Pla contra els mosquits per a garantir tant la rapidesa com l'efectivitat en els tractaments. I és que el dispositiu antimosquits previst pel Govern provincial contempla vols diaris d'avions no tripulats que detectaran acumulacions d'aigua, per a la qual cosa compta amb 18 dispositius, i també vols de tres helicòpters per a aplicar els tractaments quan siga necessari.

Un desplegament de la Diputació de Castelló per tota la província per a ajudar els ajuntaments castellonencs que la posicionen com a pionera en la lluita contra els mosquits a nivell nacional, tal com han confirmat els experts.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “tindre la quantitat i qualitat de mitjans amb què hem dotat aquest servei els dóna la màxima eficàcia, perquè cada recurs s'aplicarà a les circumstàncies en què és útil fer-ho. A més, com mantindrem el servei durant tot l'any ens previndrà de possibles plagues en els pròxims exercicis, millorant de forma radical la situació a què hem arribat ara per la deixadesa de funcions d'altres administracions”.

Per la seua banda, Noé García Mújica, gerent de l'empresa Lokímica, adjudicatària del contracte de la Diputació, ha explicat que “la incorporació dels avions no tripulats al dispositiu ens permet no sols detectar acumulacions d'aigua sinó també tractar en zones concretes. Si ja l'extensió de terreny és gran eixiran els helicòpters per a tindre la resposta que necessitem. Cal tindre en compte que un helicòpter càrrega 600 quilos de tractament, i un avió no tripulat d'alta capacitat uns 20 quilos. Cada eina per al seu objectiu, però els avions no tripulats volaran cada dia per a detectar aqueixes làmines d'aigua, evitant la pèrdua de temps que comporta que els tècnics hagen d'anar caminant pel camp fins que troben l'aigua, que és l'única manera de detectar-la si no comptes amb avions no tripulats”.

Cal assenyalar que l'ampli dispositiu previst per la Diputació contra els mosquits engloba una quarantena d'efectius entre mitjans aeris i terrestres. A més, la Diputació podrà adequar aquest dispositiu i els seus mitjans a les necessitats que marque cada període de l'any per tal de solucionar la problemàtica que tant ha afectat en els últims anys els municipis, la població de la província i el sector turístic.

Ajudar els ajuntaments

Amb aquesta important iniciativa, la Diputació es torna a posar al costat dels municipis per a donar solució a les seues necessitats encara que les competències no li corresponen, prioritzant la millora de la qualitat de vida de tota la població de Castelló. Amb aquest Servei Provincial contra Mosquits, la Diputació planteja als municipis realitzar tractaments a les zones no urbanes on els propis consistoris hauran de continuar realitzant els seus treballs.

Des del primer moment junt amb els ajuntaments

Cal recordar que davant d'aquest greu problema, el Govern provincial des del primer moment es va posar a disposició dels ajuntaments i de la Generalitat, administració competent en matèria de Sanitat, per a aportar en la busca de solucions. “Estem al servei de la gent per a ajudar a resoldre els seus problemes, siguen o no siguen de la nostra competència”, ha emfatitzat Moliner.

És per això que el president de la Diputació ja va plantejar en la seua primera trobada amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, al setembre de 2015, la necessitat d'articular un pla provincial contra els mosquits, junt amb altres quatre plans que responien a les necessitats prioritàries de la província de Castelló en matèria de transport, turisme, massa forestal i ocupació. Durant aquest temps, la Diputació ha posat en marxa una campanya de prevenció, assumit labors de coordinació entre municipis, manté una convocatòria dins del Pla Castelló 135 i ha estat oferint assistència tècnica als ajuntaments. Uns serveis i recursos que es mantenen a més del Servei Provincial contra els Mosquits.